Bulă la Barcelona
Există undeva în America Latină un mare maestru în neurochirurgie, la operațiile căruia băleam ca un câine în fața unui grătar. Cum bani de America nu mai am, am zis că vin cu orice preț la Congresul Asociației Societăților Europene de Neurochirurgie (EANS), unde ar trebui să vină toată lumea bună din neurochirurgia europeană și nu numai. Nimic mai adevărat: i-am văzut pe Fukushima, Tanikawa, Mura, Ture, Rubino, Fernandez, Froelisch, Roche, Morcos, Tatagiba, Llanos, etc.
Și dacă tot am venit aici, am zis să vă iau cu mine și să vă împărtășesc câteva povești.
Asistam la o prezentare ținută de Takanori Fukushima (81 de ani). Și la un moment dat, spune: „Nu sunt de acord cu endoscopul în neurochirurgie! Se folosește prea mult endoscop! Totul se vede la microscop!”
Văzându-l la 81 de ani, aproape tuturor celor mici (<40 de ani) ne-a trecut un singur gând prin cap: „Meh...atitudine de bătrân care nu acceptă tehnologia nouă. A rămas blocat în microscop, cum a învățat în tinerețe”
Apoi, cel care a condus sesiunea a venit cu o discuție care ne-a băgat în pământ de rușine:
„Maestre, nu vă supărați, ne spuneți să nu mai folosim endoscopul?”
„Da! Nu e nevoie de el”
„Maestre....dar dumneavoastră ați inventat în 1969, în primul dvs an de rezidențiat, un endoscop și fost printre cei care au pus bazele neuroendoscopiei!”
„Ah, da, îmi aduc aminte! Dar tot nu e nevoie! Experiența m-a învățat că microscopul e suficient!”
Mi s-a făcut instant pielea de găină. Omulețul ăla de 50 de kg a inventat un instrument în urma cu 50 de ani, a pus bazele unei ramuri din neurochirurgie, apoi a dus ramura până la limite și s-a întors la domeniul său inițial. L-am cunoscut prima dată la un congres în Varna, Bulgaria, când eram rezident în primul an. Stătea cu noi (erau vreo 4 elevi de liceu pe lângă mine la masă și ne-a întrebat dacă îi permitem să se așeze și dumnealui) și era aproape de-al nostru: ne dădea pâinea, sarea, ca și când eram toți egali. Ca să înțelegeți cât de mare este: în 1980 avea un întreg microscop (care are cam 300 de kg, pe atunci poate mai mult) placat cu aur. Poate inutil, dar era ca semn de recunoaștere a calității actului său chirurgical. Aspiratoarele care se folosesc în acest moment în sălile din lume sunt aspiratoare Fukushima. Faimoasa „chirurgie prin gaura cheii” a fost inventată de dumnealui! Evenimentul principal al congresului a purtat numele de „Simpozionul Fukushima”, pentru a-i cinsti munca (cele 23.000 de intervenții din viață. Vă rog, nu îl comparați cu bătrânii noștri neurochirurgi! Diferența reală e colosală!).
..........................................................................................................................................
Printre cascadoriile care se pot face în creier, una se numește „bypass intra-extracranian”: dacă nu ajunge destul sânge într-o zonă din creier, iei un vas din pielea capului, îl izolezi, dai o gaură în os și îl conectezi la un vas dinăuntru. Treabă grea, nu fac mulți asta. Și apare Rokuya Tanikawa, un coleg de-ai dr. Fukushima, mai tânăr cu vreo 20 de ani decât dumnealui (deși nu îi dădeam mai mult de 40 în total) și ne spune așa: „vasul donator trebuie tăiat drept. Apoi, trebuie să înlăturați un triunghi dreptunghic cu cateta mică cât 1/3 din cateta mare, iar apoi se prelungește unghiul obtuz rămas cu o incizie pe o distanță egală cu diametrul vasului donor înmulțit cu radical din trei”.
Nu știu câți au înțeles din prima, că ne-a făcut și un desen până la urmă. Ce e clar e următorul lucru: eu înțeleg, japonez japonez. Că vasul are 2mm diametru și că îl poți coase în 20 de puncte separate la un alt vas de 2mm, nu e mare lucru. Am făcut până și eu asta pe șoareci, am făcut pe pui, am făcut pe de toate. Probabil mă pricep și pe om. Dar să aplic teorema lui Pitagora și să fac un radical din 3 în cap în timp ce tai vasul ăla, e ca și cum ar jongla Ronaldo cu popice în timp ce înscrie în Champions League.
......................................................................................................................................
Că veni vorba de Ronaldo și de popice, mă duc într-o zi să mănânc că mâncarea la congres era ceva nemaivăzut. Din păcate, la propriu nemaivăzut, că porțiile erau minuscule și se aspirau la nevoie și pe nas, că nici la o măsea nu ajungeau. Barcelona e mare, ar trebui să găsesc ușor ceva, nu? Așa că ies să îmi cumpăr ceva de mâncare și văd deodată un copilaș cu un tricou de fotbalist, roș-albastru, cu „FCB” pe el. În momentul ăla mi-au plecat cei doi neuroni la plimbare, așa că l-am întrebat fară nicio remușcare:
„Ia zi puștiu, ții cu Steaua?”
......................................................................................................................................
A participat la congres și dr Dabija de la Iași, un om extraordinar pentru care am un respect deosebit. Ne știam din mediul online, nu l-am cunoscut față în față, însă văzusem poze cu dumnealui: chel, cu cioc, înalt, subțire. Și merg eu ce merg printre oameni și văd la un stand un doctor înalt, subțire, chel, cu cioc. Hopaaaaa, ăsta e! Îl fixez cu privirea, mă duc încrezător să îi strâng mâna, am văzut eu că se uita cam cealapa și nu mă recunoaște, dar i-am dat înainte. Și mă apropii, ajung cam la un metru, mă uit pe ecuson și văd: „Mahmoud Fata”. Am cotit imediat la stânga „Fata Fata....hai băiatu la plimbare că ai greșit omul”. Problema a fost că a doua zi nu m-am învățat minte, am repetat incidentul. A treia zi, cine mă vede prin sala? Mahmoud! Am zis să îmi fac curaj și să mă duc să îl salut, că e urât să îl tot evit. Măcar așa, cunosc și eu un egiptean sau ce-o fi el. Așa că m-am dus să îi strâng mâna în engleză și mi-a răspuns în română: „Salut, doctorul Dabija sunt”. Și așa scria de data așa și pe ecuson. Cum l-am cunoscut eu pe dr Dabija.
Ei dragilor, povești ar mai tot fi, dar vi le spun data viitoare!
... Vezi mai multeVezi mai puține
- Likes: 1129
- Shares: 55
- Comments: 128
Dragul mamei, felicitari! Ai bifat-o si pe asta😆! Cum se spune?:scump, scump, dar face:)) La cat mai multe Congrese si intruniri cu astfel de somitati!
Folositor pentru dumneavoastră că medic!La cât mai multe întâlniri de asemenea amploare!
Felicitări D-le doctor,suntem mândri de d-strã!
Savuroase povestiri ☺️ Felicitari, d-le Doctor! 👏
Dnul Dr Felicitarii! Multumim cu recunostinta pentru Dv !
Felicitari cit mai multe congrese doctore !
Felicitări !
Sunteti un om minunat , inainte de a fi un medic .Astept urmatoarele povestioare , mai iesim din negura cotidiana cu zambete savuroase
Felicitări și la cât mai multe congrese, Doamnule DOCTOR!
În primul rand felicitări pentru preocuparea constanta de a învață de la cei mai buni. În al doilea rand , la un asemenea nivel oamenii sunt mult mai relaxați și îngăduitori și în al treilea rand , domnule doctor , dumneavoastră sunteți un excelent povestitor și om de condei 😘
Felicitări!!!! RESPECT.
Fabulos! Felicitari! Urmaresc roman foileton....va urma! De abia astept!
Felicitari, domnule doctor! Un medic și un om extraordinar! Toată stima și respectul meu! Savurez se fiecare data tot ce scrieți! Succes! Toate cele bune!
Felicitări! Când acuratețea detaliilor medicale se completează cu umor și cu recunoașterea valorii ceilalți, cu siguranță omul care a scris postarea este deosebit!
Doamne, cât îmi place să citesc ce scrieți..sunteți minunat..sănătate vă doresc domnule doctor și spor în tot ce faceți 🫶🙏
Felicitări! Frumoase și alese cuvinte de apreciere!
Va felicit domnule doctor! Cred ca sunt momente unice, de înaltă trăire, sa stai alături de oameni cu un istoric impresionant, să ascuți, să inveti, sa poți sa-i privești în ochi pe acești oameni născuți pentru oameni, acești oameni din care faceți parte și dumneavoastră!!👏👏 Și sa mai spun ca le cam aveți și cu condeiul!
Felicitări și mult succes în continuare!
Domnul doctor, eu cred că ați avut medicina în sânge înainte de a vă naște! Sunteți extraordinar! Vă iubiți atât de mult meseria pe care o practicați! Felicitările și respectele mele! Vă doresc cât mai multe realizări și cât mai multe congrese!
Abia așteptăm postarile dvs,pe lîngă faptul că sunteți un mare doctor ,sunteți și un mare narator.Felicitari că ați avut ocazia să cunoașteți asemenea somitati !!
Contează de la cine înveți! Minunat! Chapeau bas!
Îmi faceți seara mai frumoasa cu asa experienta🤭🤗
Ce frumos scrieți! Ce umor aveți!🤣 Respect pentru tot ce faceți!🙏
Mulțumim frumos!
Autoironia, ține de o minte înțeleaptă și sclipitoare ... Mulțumim că împărtășiți cu noi experientele dv!
Despre lupi și rezidenți
M-a întrebat în urma cu câteva zile un student din Iași ce sfat îi pot da în ce privește plecarea în străinătate. Și nu aveți idee cât l-am apreciat că este interesat de viitorul lui. Mai mult, întreabă oamenii care au luat deja decizia asta în deplină cunoștință de cauză și care au răspuns activ, nu lăsând doar timpul să treacă și trezindu-se peste ani tot în România. Mi-a adus însă aminte de o poveste:
Venise iarna peste o turmă de lupi, iar mâncarea devenise din ce în ce mai puțină. Unii se îmbolnăveau, alții mureau și toți erau slabi. Un lup tânăr, sătul de viața proastă, se hotăraște să se ducă la oameni și să găsească ceva de mâncare. Oamenii îl văd, îl prind și dându-i constant de mâncare, îl țin pe lângă casă să păzească.
Peste un timp, se întâlnește cu haita și îi îndeamnă să vină și ei să facă același lucru: nu e mult de muncă, e hrană și apă din belșug, iar oamenii nu se poartă rău cu el. Și apare deodată lupul bătrân care îi spune:
„Tu acum nu ești nici lup, nici câine și nici oamenii nu te vor vedea vreodată ca pe unul de-al lor. Ia-ți viața și trăiește-o liniștit, nouă nu ne trebuie. Noi rămânem lupi!”
De-a lungul anilor (până și anul acesta sincer să fiu) am tot cochetat cu ideea de a pleca din țară. Am avut numeroase stagii în străinătate, am primit o posibilitate de a ajunge în Franța ca specialist, cu birou propriu și staff și etc. Am văzut sistemul medical din interior în țări precum Franța, Italia, Germania, Anglia, Republica Moldova, Turcia, etc. E drept, că cel mai mult am fost interesat de Franța, unde am și locuit câteva luni, apoi de Italia, unde mi-am petrecut un an de zile.
Și totuși, am ales România.
România nu e țara în care să curgă laptele și mierea, dar nicăieri nu este. Rețeta pentru a face medicina aici e următoarea: se ia un butoi gol, se pun 3 degete de miere, apoi se umple cu rahat până sus. Se ia cu pâine.
Dacă vrei să faci medicina în România, trebuie să înghiți multe: uneori, să nu ai de niciunele. În spitalele care ar putea avea, trebuie să faci hârtii și să urmărești tu personal parcursul hârtiilor, să nu cumva să le uite careva pe vreun birou. Trebuie să îți soliciți tu investigațiile și să te cerți uneori cu alții explicând de ce le vrei într-un anumit fel, iar la sfârșit să îți duci tu singur pacientul acolo că e mai repede, mai ușor și mai sigur să nu pierzi programarea. Trebuie să verifici constant oamenii din subordine să nu uite, să nu greșească, să nu facă ceva aiurea și la rândul tău trebuie să nu uiți, să nu greșești și să nu faci ceva aiurea. Trebuie să te lupți și dacă e ceva ce nu iți place, să schimbi tu personal. Iar uneori ai de schimbat un sistem întreg.
România e însă țara în care ne-am născut, în care locuiesc părinții și bunicii noștri și ai celor din jurul nostru. Iar când vom pleca în străinătate, vom fi toată viață niste români în străinătate. Nu vom fi niciodată francezi, italieni sau elvețieni. Nu vom fi niciodată de-ai lor. Bunicii noștri ne vor aștepta întotdeauna cu mămăligă, nu cu paste sau brânză cu mucegai, iar acolo unde vom pleca, nu vom avea nicio rădăcină care să ne aștepte. Și după ce locuiți niște zeci de ani acolo, nici în Romania nu vă vă mai așteptă cineva. Nu veți fi nici lup nici câine.
Dacă sunteți studenți, trebuie să știți că România nu vă vrea în niciun post cald. Are nevoie de voi ca de aer în provincie însă. E de bine? E de rău? Depinde de ce vă doriți: dacă vreți pacienți, veți avea în orașele mici cât nu puteți duce. Vreți bani? Sunt spitale universitare care plătesc gărzile pe oră mai slab ca salahorii pe șantier. Vreți o secție care să se învârtă după soare? Uneori o găsiți în provincie, uneori în centrele mari, uneori trebuie să o faceți oriunde ajungeți. De multe ori însă planurile voastre nu vor putea fi puse în aplicare din cauze complet aberante: să nu îl puneți într-o lumină proastă pe nu știu ce doctor care nu are chef de muncă, că vă supărați cu nu știu ce asistentă care ține coada pe sus, etc. Uneori însă, ca mine, nimeriți o echipă unde vă sprijină toți și vă oferă o încredere aproape oarbă, pe care trebuie să o răsplătiți prin statistici: câți pacienți au plecat bine, ce DRG aveți la fiecare, ce durată medie de spitalizare, ce protocoale ați implementat, etc. Veți face în principiu tot ce este necesar pentru a eficientiza utilizarea banului public.
Pe scurt, concluzia cred că e una singură: oriunde ajungeți, nu vă irosiți! Iar asta se poate întâmpla și în România și în străinătate. Folosiți-vă de facultate și de rezidențiat să învățați, pentru că dacă sunteți buni, veți avea armele necesare să faceți medicină de calitate oriunde! Mai lipsește uneori doar sistemul....
Iar dacă decideți să rămâneți aici, așa cum eu am făcut-o și cum vă recomand și vouă, nu vă uitați cu ciudă toată viață peste gard: „Dacă plecam...”. V-ați născut în România, rămâneți în România. Dacă vreți Elveția, așteptați prima reîncarnare. Până și aici există riscul de a ajunge un șoricel prin India.
Multumiri lui Chirs Ensminger pentru poza postata pe Unsplash
... Vezi mai multeVezi mai puține
Am trimis o către copilul meu, studentica anul 3
Pot sa confirm. Mama mea a ramas impresionata, pana in ultima ei zi de viata, de faptul ca dl. Dr. Ciobotaru, a dus-o chiar el la programarea de la Imagistica, impingandu-i scaunul cu rotile si ignorandu-le complet pe colegele care se hlizeau pe la colturi... Iar noi, familia ei, am ramas impresionati de profesionalismul sau si ii vom ramane mereu recunoscatori pentru anul pe care, prin operatia facuta de domnul doctor, l-am mai castigat cu mama. Sa fiti sanatos, domnule doctor si sa va vedeti visurile implinite!
Ma bucur ca ai ales sa ramai in țară, deși nu de putine ori vazandu-ți zbaterile, nemultumirile, lipsa de apreciere pentru tot ce incercai sa faci , la modul cel mai elegant cu putință te intrebam daca nu ar fi mai bine sa pleci. Si nu numai odată ti-am spus: avem si noi bolnavii nostri care merita tratati cu respect. Se pare ca ai facut alegerea. Doamne ajută sa fie cu reusite, cu sanatate si cu mulțumire sufleteasca!
Cu oameni ca tine tara asta se va face bine la un moment dat ,asa vreau sa cred fiindca ar fi păcat sa te irosesti aiurea ! Felicitări pentru alegerea făcută, stiu ca nu ti-a fost ușor, dar mai stiu si ca ai ales cu sufletul ! Ii multumesc mamei tale pentru OMUL dăruit societății si pentru DOCTORUL dăruit pacienților ! 🤗
Doamne ,ce rechizitoriu făcut sistemului și țării ! Cât realism !Felicitări pentru îndemnul către tinerii medici ! In ce vă privește îmi zic ,de câte ori vă citesc pertinentele postări :"Și totuși ,se mișcă ! " Așa că, rămâneți cu noi ! Avem nevoie de așa oameni !
Am ras, am plans si peste toate v-am admirat! Si va admir puterea de a fi sincer, de a pune degetul pe rana, de a fi OM intr-o lume in care putini mai sunt! Mai presus de toate, va multumesc ca ati ales sa ramaneti! Din tot sufletul meu, de om care a ales Romania, dincolo de orice oportunitati din afara! Pentru ca aici sunt bunicii, parintii, tot ce ma reprezinta si tot ce iubesc! Ma bucur enorm ca in sistemul medical romanesc sunt si medici tineri si bine pregatiti, empatici si cu foarte mult bun simt. Va doresc sa ramaneti acelasi MEDIC si OM, minunat, pana la adanci batraneti!
Frumos spus! Daca se doreste a muncii, esti bine venit oriunde. Depinde de fiecare ce alege. Eu va multumesc ca ati ales sa ramaneti in aceasta tara cu bunele si relele ei, ca ajutati atit de multi oameni, ca va luptati cu sistemul, ... Va doresc sanatate, putere si sa reusiti in tot ce v-ati propus. Va felicit parintii ca au crescut si educat un astfel de OM! 👏
Vă apreciez atât pentru munca nobilă și deosebit de grea pe care o efectuați în folosul semenilor, cât și pentru efortul suplimentar pe care îl faceți comunicându-ne trăirile, gândurile, ideile, părerile dumneavoastră, la fel de nobile. De-am fi cât mai mulți ca dumneavoastră, să punem umărul să urnim țara asta frumoasă a noastră, n-am mai avea motive să ne plângem că e greu și să vrem să plecăm pe meleaguri străine. Să fiți sănătos și vă mulțumesc pentru ceea ce ne împărtășiți!
Și, totuși, este dificil să rămâi într-o țară în care nu ești ajutat, înțeles, de nicio culoare, ba dimpotrivă... Obosești, la un moment dat. ! Dvs sunteți optimist, vă felicit pentru acest lucru. Sper să aveți același optimism și după 10 ani, să nu zic mai devreme... Succes în continuare!
Câți ca dv.stra? E o vb. din bătrâni,,sa târăști piciorul,, sa va fie urmat exemplul de cât mai mulți medici tineri. Va iubesc și va mulțumesc! ❤️
Sănătoasă opinie! Extrapolând, la începutul căsniciei, un unchi mucalit, care a plecat de mult, la Domnul, mi-a spus, așa de început de drum: să aveți parte in viață de sănătate și de un borcan de miere, dar să o consumați cu lingurița, ca să vă ajungă până la bătrânețe!
Extraordinar povestit și cu atâta dragoste. Îmi dați curaj căci sunt întru totul cu dumneavoastră! Mulțumesc că îmi dați curaj, la rândul meu să pot încuraja prin cuvinte alese ale unui medic, să revină cu dragostea de copilărie in țară și să aibă la rândul lor mult curaj de a se readapta în România!
Felicitări pentru postare! Gândiți ca un român adevărat. Știți cum se mai spune din bătrâni? Omul sfințește locul! 😍 Dacă ar fi puși absolvenții facultăților de medicină subvenționate de stat să semneze un contract și ar opta pentru plecarea din țară după absolvire, să fie puși să plăteasca anii de scolarizare și sa fie liberi să își aleagă unde vor să practice meseria. Oare vor mai pleca? Statul român îi scolarizează și ne plângem că nu avem medici pentru că pleacă în tări străine.
Adevarat, oricum fiecare e liber sa isi aleaga drumul, oameni sunt si acolo si aici, sisteme mai bune sau mai rele, situatii de toate felurile…. Nu lucrez in domeniul medical dar ramane idea: oriunde te duci, munceste si invata, da totul , nu te lasa doborat, mergi inainte….maine poate fi mai rau!😀
Nici nu stiti cat ma bucur pentru decizia pe care ati luat-o! Aveam emoții, mai ales după o discuție nu de mult pe tema asta... Ma bucur pentru pacienți, pentru rezidenți, pentru noi toți! Omul sfințește locul!
Felicitari mamei care v-a crescut! Exista în dvs nu numai un medic adevărat care salvează creierul,ci și inima celor care va citesc! Felicitari doctore pentru franchețea de care dati dovada în ceea ce scrieți, cu oameni ca dvs, nu suntem pierduți...🙏🙏🙏
Frumoase cuvinte d-le doctor. Felicitări sunteți un om cu suflet mare și un exemplu pentru tinerii studenți la medicină. Mult succes în continuare !!!
După citirea fiecărei postari a dtra,imi "creste sufletul bucurie ca mai sunt astfel de oameni,ca nu e totul pierdut,ca poate se vor mișca și la noi lucrurile asa cum trebuie,ca poate ne vom obișnui să privim mai mult în grădina noastră și să o facem mai frumoasă, că poate vom acorda mai multa importanță sufletului nostru și al celor de lângă noi . Nu curge miere nici în alte părți, poate oamenii sunt mai riguroși în unele privințe dar în altele nu se pot compara cu noi...Sunt legi mai bine gândite și implementate, e bogăție, poate in asta e ceva cu care să ia ochiul turistului sau celui nehotărît, dar nu e căldura sufletului de ROMÂN! Să ne trăiți OM BUN SI FRUMOS,să fiți binecuvântat în tot ce faceți, să aveți parte de o sănătate care să vă susțină în "lupta"! FELICITARI familiei pt.ce au arătat semenilor!
Mulțumim D-le Dr! Felicitări pentru decizia luată! Succes pe mai departe! Sunteți exemplu de luat! 🙏🙏🙏
Felicitari pentru ca ai ramas a laturi de noi .bine ar fi sa mai fie 100 ca tine .insa realitatea este cea in care tarim Sunt mandra de tine 🤗
Ce frumos!!! Povestea cu lupul ,este foarte frumoasa și adevărată , o înțeleg cel mai bine cei care sunt plecați,,afară " si care vor sa si recunoască! Eu, soția și baiatul suntem de 18 ani în străinătate, ne simțim bine aici , suntem tratați ca oameni, doar ca uneori simțim, ca nu aparținem acestui loc.La fel simțim ca unii oameni, ne privesc și ne tratează , exact ca ceea ce suntem, niște străini. Fericirea mea este ca băiatul meu(avea 10 ani când am venit aici) vorbește perfect limba română și iubeste România mai mult ca orice.S-ar întoarce acasă și mâine, dar este dezamăgit de sistem,dar mai ales de sistemul medical🙄. Mie sistemul mi-a făcut o mare nedreptate, fiind declarat aici de un tribunal medical,bolnav în incapacitate de muncă mi-a fost acordata o pensie aici si conform conventiei Europene , conform cu anii munciți in Romania, am avut o pensie de boala si din țară, doar ca dupa 6 ani , medicii de la casa de pensii din România m-au declarat vindecat si mi-au sistat pensia😁 Am probleme la coloană de sus ,pana jos.De la cervicale ,pana la L4-L5.Am 1 estenosis de canal cervical si 3 de canal lumbar, in L4 L5 inchis aproape in totalitate din trei direcții! Asa ca oricat am vrea sa venim acasa , ne este aproape imposibil si cu siguranță ca noi, sunt mult mai multi.Se pare ca suntem condamnati sa murim, nici câini de paza dar nici lupi🙄 Stima si Respect celor ramasi acasă, sa duca greu si sa se lupte cu acest sistem mizerabil.Cat despre dumneavoastra , va multumesc in numele românilor, care au nevoie de dumneavoastra si cu siguranță nu sunt puțini! Mult succes in tot ceea ce faceți si sper ca tot mai mulți medici tineri, sa va urmeze exemplul,pentru ca este o nevoie foarte mare de specialisti , tineri, cu o gandire noua si cu dragoste de români și România!!!🇷🇴🇷🇴🇷🇴 Dumnezeu sa va binecuvânteze!!🙏
Doctorii Oameni, respect și admirație! Povestea cu descriere actuala , lasă multe gânduri de bine ! Și doctorii scriu frumos și sufletește, aleg cuvinte și expresii profunde din trăirile și nopțile nedormite, gărzile stresante și cu emoții, cu tensiuni peste normal... Doctorii sunt făcuți din alt aluat, omul din doctor este mana lui Dumnezeu! Stima și plecăciuni omenești pt.doctorii și-oamenii din ei!!! Sănătate sa aveți!!
Felicitări, D-le Doctor pentru ceia ce faceți. Multă sănătate, multe realizări pe plan profesional!
Realitate, modul de a spune lucrurilor pe nume, direcție, însă ce mi-a plăcut cel mai mult a fost legat de bunici,părinți și toți ai noștri🫶! Cineva a scris mai sus, rămâneți cu noi , subscriu ....rămâneți cu noi 🎩!
Felicitari pentru tot ce faceti!!!Felicitari pentru postare!!!
Haideți cu mine într-o operație!
În ultima perioadă a crescut parcă exponențial numărul de operații pe care le efectuez și de asemenea și dificultatea intervențiilor, scăzând însă timpii operatori. Dacă la început o intervenție începea de la 3 ore, acum o intervenție poate dura și 30-45 de minute, iar intervențiile de peste zece ore sunt extrem de rare. E evoluția firească a oricărui chirurg bănuiesc.
Ce a dispărut însă este timpul liber, pentru că în săptămânile cu 10-15 pacienți nu prea mai rămâne timp nici de băut o cană de apă în timpul zilei.
Reușita în cazurile din ce în ce mai complexe aduce cu sine acceptarea de cazuri și patologii noi, pentru că nu doresc să pun în pericol pe nimeni și nu mă arunc să operez ce nu sunt în stare. Prefer să spun omului „îmi pare rău, nu știu să operez un asemenea caz” și nu găsesc nicio rușine în asta. Rușinos mi se pare să intri în cazuri pe care clar nu le stăpânești și le dai de gard.
Printre intervențiile dificile sunt și anevrismele cerebrale (zone anormale, ca niste gâlme, pe vasele cerebrale, care se pot rupe). Deși am în sprijinul meu o echipă de radiologi intervenționiști absolut excepțională, care mă ajută ori de cate ori e nevoie cu angiografii, stentări sau embolizări, sunt cazuri care depășesc limitele lor tehnice și care au nevoie de sprijinul unui neurochirurg.
Astăzi vă prezint cazul unei doamne extrem de drăguțe, în vârstă de 76 de ani, cu un anevrism descoperit în contextul unor dureri de cap. Este un anevrism voluminos de bifurcație de arteră cerebrală medie stângă, cu 3 „bleb-uri” (niște săculeți pe sacul mare anevrismal, care stau să se rupă).
Intervenția a durat în total șase ore, din care am păstrat trei și le-am derulat la viteze de 30x ca să mă încadrez cât mai mult în cele cinci-șase minute de film. Când nu este pe repede-înainte, se poate observa cât de lente trebuie să fie mișcările, fără strop de tremor, astfel încât intervențiile să se realizeze în condiții de siguranță.
Doamna a petrecut cu noi tot 48 de ore postoperator, ca aproape toți pacienții, nu a fost tunsă și nu a avut niciun deficit neurologic postoperator.
Sper din suflet să vă placă și, dacă întâlniți vreun astfel de caz, aș fi onorat dacă l-ați trimite pentru investigații și tratament. Site-ul este www.doctorciobotaru.ro , unde am creat un formular special de cerere de opinie. E foarte simplu!
De asemenea, îi mulțumesc doamnei Maria* pentru tot sprijinul și încrederea oferite în cadrul intervenției și pentru acceptarea publicării cazului dumneaei. E un ajutor inestimabil, întrucât oamenii află că există încă un centru unde astfel de intervenții se practică în condiții de siguranță, prin incizii mici, cu tehnică ce exista doar în câteva spitale din țară.
*Maria și Ion sunt nume fictive date pacienților reali pentru a le proteja identitatea.
... Vezi mai multeVezi mai puține
Felicitarii Multumesc cu recunostinta pentru tot ce postati! 🙏❤️
Felicitari! Un OM extraodinar, un medic deosebit care isi practica meseria cu multa darurire, pasiune si profesionalism! Respect si admiratie, domnule doctor!🙏
Felicitări, aveți neurofiziolog? Dacă ați fi monitorizat timpul de clipaj temporar cu potențiale somatosenzoriale din nervul median contralateral (N20) și pe lângă asta două canale de EEG spontan. Poate că aici nu a fost nevoie, ați fost rapid! Felicitări încă o dată. Chirurgia de anevrism cerebral poate nu este atât de solicitatoare de Neurofiziologie Clinică, dar tumorile de zone elocvente?
Felicitari dragul mamei! La cat mai multe operații si tot atat de multe reușite !
Har de la Dumnezeu, multă sănătate și putere de muncă 🙏🙏🙏🙏
Felicitari!
Felicitări si mult succes in continuare, nu prea am putut vizualiza clipul,dar sunt convinsă de profesionalismul d-voastra!!!Stima si respect ptr.omul care sunteti!!!
Cenzura nu ne lasa !
Felicitări și multă sănătate!
Felicitari pentru reusite si pentru aceasta initiativa de educare/informare a publicului neavizat! 👏 Am ajuns intamplator "pe mainile dvs" la un control pentru mama in camera de garda si am ramas impresionata de interactiunea medic-pacient/apartinator! Mi-as dori ca toti medicii (sau cat mai multi) sa aiba atitudinea si abordarea dvs. 🙂
Felicitări!!!!!!
Pe bună dreptate, neurochirurgia este considerată cea mai grea specialitate, însă este captivantă și frumoasă, de aici și denumirea de "Regina artelor chirurgicale". Dvs sunteți un profesionist desăvârșit, dar și un OM extraordinar de empatic. V-aș întreba următorul lucru: ce sfat i-ați oferi unui tânăr student, care se gândește să urmeze calea neurochirurgiei?
Felicitări! Sunteți un om minunat! Multa sănătate !
Mult succes in continuare dl drCiobotaru!
Dumnezeu sa va binecuvânteze !
Chapó !!!
Mulțumim frumos,Domnule Doctor,pentru video! Felicitari și respect pentru tot ceea ce faceți!
Felicitari ! Succes va doresc in tot ce faceti !
Dumnezeu pe pământ! Sa fiți binecuvântat !💖
Felicitări, domnule doctor! Multă sănătate și putere de muncă pentru a rezolva cele mai dificile cazuri.🙏🙏🤗
Felicitări! Dumnezeu sa va ajute la cât mai multe operați. Sunteți binecuvântat pentru munca depusa!
Felicitări dm.doctor pentru munca depusă și felul cum vă purtați cu pacienți dumneavoastră, stimă și respect din partea mea și a familiei mele,prin munca și dăruirea dumneavoastră dăruiți oamenilor bucuria de a se bucura de cei dragi.Cît trăiesc mă rog pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră, Dumnezeu să vă binecuvânteze! Mult succes mai departe
Felicitari!
Felicitari si succes in continuare! Dumnezeu sa va dea sanatate!
#fitmachallenge
#fitpachallenge
În urma articolului trecut am primit un val de aprecieri în inbox și m-am gândit...dacă tot au existat provocări cum a fost #icebucketchallenge, unde oamenii își turnau o găleată cu apă cu gheață în cap pentru a stimula cercetarea în cazul Sclerozei Laterale Amiotrofice (a colectat aproape 220 de milioane de dolari!), de ce nu încercăm și noi o provocare utilă celor dragi nouă?
Haideți să ne luăm vârstnicul preferat (mamă, tată, bunic sau bunică, vecin sau orice persoană trecută de o anumită vârstă – și probabil eu voi fi ales de cei născuți după 2000) și să facem alături de el puțin sport – rutina de dimineață, yoga, îl luăm cu noi la sală sau simple flotări în curte – orice exercițiu UȘOR pentru cei fară antrenament! Uneori, vom fi uimiți de puterea celor care au muncit o viață!
Gestul acesta aparent mărunt poate avea efecte incredibile: dacă am reuși să îi convingem pe cei dragi nouă să persevereze în această direcție, vom crea amintiri splendide pentru ei, îi vom ajuta să fie mai sănătoși și îi vom include social. Cei care vor continua pot ajunge să slăbească, să li se amelioreze tensiunea, diabetul si osteoporoza! Ce poate fi mai frumos? În plus, nu ne costă nimic!
Haideți să postăm aici sau pe instagram un filmuleț alături de ei, împreună cu hashtagul #fitmachallenge (pentru doamne) sau #fitpachallenge (pentru domni).
Bineînțeles, încep eu alături de tatăl meu! Mult succes! Iar dacă puteți da tag în comentarii cunoscuților pasionați de fitness și să îi provocați, poate chiar mișcăm o țară întreagă!
P.S: oboseala poate fi firească, însă durerea în piept sau „lipsa aerului” sunt semne care indică necesitatea de a merge la medic. Prezentarea precoce poate salva vieți!
... Vezi mai multeVezi mai puține
Frumos! Felicitari!👏
Felicitarii! Va admir pentru Naturalete si simplitate! Cu respect
Felicitări!!!
Ce frumos, așa tată, așa fiu!
Felicitari!
Felicitări !
Felicitări Doctore ! Multa sănătate tatălui !
Felicitări!!
Felicitări!
Felicitări! Cât mai multe antrenamente împreună💪🏼
Felicitări
Felicitări!
Felicitari! Super tare!
Felicitări!!!!!!!
Felicitări!
Felicitări și mult succes in continuare 🙏🙏🙏
Felicitări! Frumos!🙏
Frumoasă inițiativă!Felicitări!
Respect! Să vă bucurați împreună de cele mai frumoase momente din viața voastră!
Felicitări
Felicitări și mult respect
Felicitări! 👏👏👏
Bravo!
Felicitări. !
Felicitări
Despre grijă și vârstă
Am auzit de curând un discurs absolut spectaculos, care spunea așa:
„Odată ce înveți să iți scrii numele și să îl citești, indiferent de câte ori vei face asta, nu iți vei mări vocabularul și nu te vei dezvolta!”.
Nicicând nu mi-a activat ceva creierul mai mult decât discursul acesta. Deodată, au început să îmi năvălească în minte o sumedenie de amintiri: dirigintele din liceu care preda de 30 de ani și cumva, nu a reușit niciodată să ne facă să ne îndrăgostim de materia sa; asistentele care au impresia că merită respect nu pentru felul în care își fac meseria ci pentru vechimea în muncă; neurochirurgii care încă mai rad pacienții în cap cum au învățat în 1970-1990 când erau în plină glorie; iar lista poate continua la nesfârșit.
Cumva, oamenii cred că vârsta impune respect. În Roma Antică și în toți anii de până în 1950, vârsta chiar impunea respect. Șansele de a muri în perioada preantibiotică (1950 +/-) și cea de dinainte de apariția vaccinurilor era atât de mare, încât erau puțini oameni care puteau atinge senectutea, astfel încât părerile lor erau extrem de prețioase!
Astăzi, cu un sistem medical minim (vorbim strict de acces la medicamente și un medic de familie bun), atingerea bătrâneții nu este o chestiune de noroc absolut, ba din contră, trebuie să fii foarte ghinionist să mori de tânăr.
E ușor de înțeles astfel de ce respectul pentru vârstnici a scăzut, iar asta poate pe nedrept – vârstnicii rămân în continuare aceiași oameni înțelepți.
E drept că nici nu m-ați auzit vreodată să îmi laud vreun profesor în vârstă și nu voi fi ipocrit să încep acum. Pentru că oricât de înțelepți ar fi vârstnicii, trebuie să rămână și valoroși pentru lumea actuală. Trebuie să trăiască în 2023, iar unora le este foarte greu, însă nu este întotdeauna din cauze exterioare! Uneori, blocarea în timp sau într-o etapă a vieții este o alegere zilnică.
Cei mai importanți doi factori în ce privește calitatea vieții la vârsta a treia sunt incluziunea socială și activitatea fizică. Niciunul dintre aceștia nu implică bani mulți, uneori fiind chiar activități complet gratuite.
De ce doamnele care locuiesc la bloc nu își beau cafeaua dimineața alaturi de alte vecine? De ce oamenii de la bloc nu se mai duc în vizită pentru a juca un tabinet sau orice alt joc de cărți? Ce îi împiedică pe vecinii de la țară să se viziteze măcar 30 de minute pe zi? Ce îi împiedică pe vecinii de la țară să facă sport cu greutăți? Nu îmi spuneți că vorbim de prețul greutăților, că o găleată cu apă e gratis, iar un scripete de care legăm găleata să poată apăsa în jos când o ridică e te miri ce.
Exercițiul cu greutăți este cel mai important factor de reducere a osteoporozei! Atât de important încât astronauții (chiar tineri!) au osteoporoză după ce se întorc din spațiu pentru că nu au mai avut greutatea corpului care să le apese pe oase!
Daca v-ați duce la vârstnicii voștri preferați și le-ați face cadou un set de greutăți și i-ați învăța cum să lucreze, ba mai mult, v-ați face rutina de dimineață într-un apel video cu ei...cât de mult credeți că s-ar bucura? La câți prieteni s-ar duce să se laude și cât de fericiți s-ar culca seara știind că au activități comune cu copiii sau nepoții? Ba mai mult, dacă știți că, în timp, le-ar scădea glicemia și tensiunea și s-ar reduce riscul să moară din cauza unei fracturi, cum v-ați simți? Că voi, cu activitatea voastră aparent măruntă, le-ați prelungit cu ani de zile o viață de calitate!
Uneori, viața este despre lucruri simple. Despre a fi umili și a ține de cei de lângă noi. Haideți să oferim ajutor, iar dacă sunteți la capătul celălalt, acceptați ajutorul!
Iar dacă v-a plăcut articolul, dați-l mai departe, sau scrieți în comentarii cum ați putea dumneavoastră ajuta pe cineva din familie. Poate veți da idei cuiva! Iar dacă sunteți deja ajutat, la fel, notați în comentarii vă rog ce faceți și cum vă este de folos!
Suntem pe Pământ doar puțin, așa că haideți să lăsăm ceva frumos în urma noastră!
Mulțumiri lui Gert Stockmans pentru poza postata pe Unsplash!
... Vezi mai multeVezi mai puține
Respect, admiratie, pretuire!👏
BUNĂ SEARA ! ,,MAI RĂRUT CĂ-I MAI DRĂGUȚ"!- ÎN CEEA CE VĂ PRIVEȘTE, NU SE POTRIVEȘTE! VĂ,, CAUT" ZILNIC DAR ÎNȚELEG- TIMPUL E PREȚIOS PENTRU UN OM ACTIV ,PASIONAT DE MESERIE ,,CU TRUP ȘI SUFLET". FELICITĂRI ! VĂ DORESC TOATE CELE BUNE !
Felicitări! Dacă te respecți pe tine, îi vei respecta și pe ceilalți! RESPECT! îl meritați din partea noastră, a cititorilor!,🤗
Vă citesc, cu mare interes, fiecare articol. De fiecare dată, recunosc, mă impresionati prin modul unic in care va expuneți ideile, vă alegeți subiectele, le dezvoltati intr-o manieră aparte, sensibilă, cu mintea unui medic desăvârșit, dar și a celui care posedă darul scrisului, respectului pentru cuvânt. Felicitări pentru tot ceea ce faceți, Dumnezeu sa va dea sănătate și reușite in tot ceea ce vă propuneți!
❤️🙏❤️💕
Felicitări sunteți un om minunat! Dumnezeu să vă dea sănătate!
Felicitări!🙏👏
Respect și admirație, d-nule Doctor!!❤
Faine îndemnuri! Sa fii sănătos!
Felicitari!
Minunat! Mulțumesc!🤗🤗🤗
Respect, Dr Ciobotarul Georgian!❤️
Mulțumesc!Respect!
Ah… eu vreau să fac atâtea chestii bune pentru sănătatea celor vârstnici, dar sunt o mulțime de situații diferite: - cei din familia mea, oameni simpli, au așa o reticenta, care seamănă cu un soi de resemnare în fața vieții (sau a morții, nu știu), iar atitudinea lor ma afectează dpdv sentimental; - cei de la job ( nu chiar vârstnici, dar dincolo de jumătatea vieții), care le știu pe toate, indiferent ce le-ai spune/sugera in legătura cu sănătatea lor. Atitudinea acestora ma face să-i las in pace… - oamenii cu un nivel ridicat de instrucție, cărora dacă (ai curajul) le spui ceva, pur si simplu te ignora, ba se mai și uită la tine ca la un amărât impertinent… ăștia ma înfurie de-a dreptul.
Nu mă mai satur sa va citesc scrierile.Respect și admirație!
Va multumim ca ne sunteti aproape !🤗🙏
Un grande Om, respect si mult succes pe viitor
Respect! Medic cum rar întalnesti!
Ca de obicei,DIN SUFLET,PENTRU SUFLET,și...pentru cine vrea să ia aminte! Să ne trăiți sănătos, domnule doctor!
domnule doctor,,RAR”! Felicitări părinților dumneavoastră pentru ca au reușit sa inradacineze in ,, copilul” dumnealor , tot ce este frumos , tenacitate, perseverenta, îndârjire! Remarcabila este și grija și preocuparea pentru pacientii dumneavoastra! 🤗🥰
Felicitări și mult succes in tot ce faceți! Citesc cu mare drag tot ce scrieți. Multă sănătate !
Sublim!...
" Și, Doamne, ce minune este viața! Mai ales după ce îți tragi sufletul că ai alergat de tine ca să te întâlnești cu Tine…" Mulțumim !
Mult respect pentru tot ce faceți !
Felicitări pentru articol Domnule Doctor. Comunicare cu cei din jur îți dă o stare de bine.
Despre site și costurile medicinei în România
Din fiecare 100 de oameni care citesc această postare, trei au un chist în cap care poartă denumirea de „chist arahnoidian”. La 63.000 de urmăritori câți are pagina, asta ar însemna că sunt probabil 1900 de chisturi cu dimensiuni de la 1 la 10 centimetri. Dacă ați fi diagnosticat(ă) cu „Chist arahnoidian fronto-temporal drept cu dimensiune de 3cm”...cât de repede ați vrea să ajungeți la un neurochirurg care să vă spună: „Nu vă îngrijorați! Chisturile astea nu se operează aproape niciodată! Din 1900 de oameni probabil doar unul sau niciunul chiar au nevoie de o intervenție. La dimensiunea aceasta, continuați-vă viața și uitați că îl aveți!”
Pentru orice problemă cu potențial neurochirurgical, am creat un serviciu gratuit, astfel încât oamenii să poată lua legătura cu mine. Tot ce trebuie să faceți e să accesați site-ul www.doctorciobotaru.ro și să dați click pe butonul „Cereți o opinie” (detalii la finalul articolului).
Am făcut asta pentru a evita să mai plătească oamenii un drum de București, un stat la coadă, o consultație inutilă (98% dintre mesajele online nu necesită un consult fizic și se rezolvă în online), etc. Gândiți-vă câți bani s-au economisit în aproape 2000 de mailuri primite, ținând cont că nu a fost nimeni căruia să nu îi fi răspuns până la momentul actual. De multe ori, nici pacienții operați nu trebuie să mai bată un drum de București pentru control.
Cât mă costă pe mine să țin serviciul funcțional? Aici începe distracția.
Toată lumea consideră că nu e normal ca medicina să coste. Și sunt de acord cu asta. Nu e firesc să pui unui om bolnav un preț pentru a îl îngriji când îi e mai greu. Acesta e și motivul pentru care am creat acest serviciu.
Dar din perspectiva mea, cheltuielile mele pe ultimii doi ani (incluzând aici cursurile și specializările) pentru a oferi pacienților mei îngrijirea adecvată, au fost următoarele:
1. Domeniile site-ului (5 la număr, că am un nume care se poate greși ușor și nu vreau să se piardă pacienți): 585 lei x 5 = 2925 de lei
2. Crearea site-ului: aici e un contract confidențial, s-ar mai adăuga o sumă la cheltuieli
3. Cotizația obligatorie la Colegiul Medicilor: 50 lei x 24 = 1200 de lei
4. Asigurarea de malpraxis: 364 lei x 2 = 720 de lei
5. Pachetul Adobe (pentru a putea crea filmulețe, cursuri, etc): 148 de lei x 24 = 3550 de lei. (Nu mai adaug cursurile plătite pentru a învăța cum să le folosesc)
6. Cursul din Leeds, Marea Britanie: 700 de euro cursul, 700 de lei zborul, 2000 de lei cazarea. Total : 6200 de lei
7. Cursul din Rennes, Franța: zero lei cursul, 800 de lei zborul, 1700 de lei cazarea. Total: 2500 de lei (Nu mai adaug meditațiile la franceză)
8. Cursul din Barcelona, Spania (peste o lună): 700 de euro congresul, 1000 de euro cursul de 10 ore postcongres, 1100 de lei zborul, 4000 de lei cazarea (cea oferită de congres era 7000 de lei). Total: 13.600 de lei.
9. Cursul din Franța, de lângă Paris: 2200 de euro cursul, 1000 de lei zborul. Total: 13.000 de lei.
10. Programul de analiză statistică: 1500 de euro – 7.500 de lei.
11. Laptopul (utilizat 98% pentru pacienți, gândindu-mă că îl schimb o dată la 6 ani): 10.000 de lei
Fară să adaug mesele în străinătate, cursurile și congresele în România, fară să adaug prețul laptopului sau cărțile cumpărate, facturile la telefon (că internetul pentru a putea raspunde când sunt plecat este de pe telefon), fără să mă gândesc câți bani am pierdut pe consultațiile rezolvate gratuit online, etc.
Totalul: 60.195 de lei. Adică 2.508 de lei pe lună pentru a putea oferi gratuit un răspuns corect, adaptat anului 2023, pacienților mei. Anul acesta am avut 100% operații la stat și pacienții mi-au dat un total de fix zero lei că „șpagă”, „mită”, „atenție”, etc. Și voi milita pentru dispariția șpăgii până la ultima mea zi de medicină.
Tot ce îmi doresc în schimbul acestor bani este să îmi pot face meseria: să dați share acestui articol și altora care vă plac, așa încât să afle cât mai mulți oameni că pot fi ajutați gratuit măcar cu o părere, că un medic le răspunde în toiul nopții și îi sună în cazul în care vede o urgență care nu trebuie amânată, că un coleg neurochirurg ajută oricând online un medic de familie care nu înțelege bine un caz ori un neurolog care are nevoie de ajutor suplimentar pe parte de imagistică, ba chiar și un alt neurochirurg dacă se pune problema, etc. Sigur, nu mă ocup de coloană, dar asta e un alt subiect. Orice share sau comentariu ajunge mai departe la alți oameni și puteți salva chiar dumneavoastră un om printr-un gest absolut gratuit.
În concluzie, simt că deși am făcut atât, sunt încă foarte mulți pacienți care nu știu ce sprijin important pot primi în caz de nevoie și orbecăie pe la uși cerând ajutor unor oameni pe care nu îi cunosc. Simt că nu ofer încă suficient de mult ajutor și că urma pe care o las este încă una abia vizibilă în țara asta.
Revin cu detaliile tehnice ale utilizării site-ului: am atașat un filmulet să vedeți cât de ușor este, chiar și pentru cei care „nu prea le au cu tehnologia”.
În cazurile mai complexe e nevoie de trimiterea conținutului cd-urilor. Aveți un filmuleț în formular care vă explică pas cu pas cum se face. Dacă trăiți în mediul rural și nu aveți un calculator cu CD-ROM, puteți merge la școală/primărie/un vecin, iar dacă locuiți în mediul urban, puteți merge la un centru de copiere foto. Dacă vi se pare că e mai bine să mergeți fizic la un doctor, gândiți-vă că în cele 15 minute câte are la dispoziție în baza biletului de trimitere (sau 20 în cazul în care plătiți o consultație în privat), trebuie să vă copieze cd-ul, să îl deschidă, să vă asculte, să scrie un raport și să îl parafeze, să se uite pe cd-ul copiat și deschis, să stabilească un diagnostic clar și să elimine diagnostice diferențiale, etc. Pe când așa, dacă îl trimiteți online, îi dați timp să se uite în liniște peste imagini, să se sfătuiască poate cu alți colegi, să citească despre cazul dvs., iar daca vreți apoi să mergeți la consultație, are tot timpul doar pentru dumneavoastră.
Dacă țineți la sănătate, profitați de tehnologie! Nu uitați că cineva cheltuiește lunar un salariu minim pe economie că această tehnologie să fie gratuită pentru dumneavoastră!
... Vezi mai multeVezi mai puține
Să vă de-a bunul dumnezeu multă sănătate!!!Aveți un suflet de aur!!!!!
❤️🙏❤️ Felicitarii! Va urmaresc cu multa admiratie!
Respect si admiratie!👏
Știu că nu exagerezi nici măcar cu o virgulă și îmi mai aduc aminte momentele in care mergeam ca doi nebuni pe la diverse evenimente unde ne invitau elevi sau studenți să le vorbim despre medicină (evident gratis, de obicei în weekend-uri, atunci and mulți colegi de-ai noștri aleg sa stea cu familia sau să câștige bani). Ții minte când vorbeam ca un simplu multumesc din partea acestor oameni, face mai mult decât o grămadă de bani. Spor în continuare, tine-o tot așa!
Respect și apreciere, felicitări!
Bravo, Felicitari si mult succes in aceasta profesie pe care cu atâta pasiune o practici… iesti ceva unic in România .., chiar daca multi spun ca nu se merita tu urmează ti visul 🙏🙏🙏
Felicitări!! Sunteți un om minunat!!
Bună dimineața d.le dr! Citesc și plâng. Plâng pt că descopăr că încă există medic iubitor de oamenii bolnavi. Și umanitatea asta vine ca un dar divin. Să fiți binecuvântat! De la o stare de vomă ,pt a mă liniști, am intrat online cautând explicații la simtomele avute si v.am descoperit aici ,citindu.vă mi.am uitat problema admirând omenia d-voastră. Și uite asa mi.a fugit gândul spre Dumnezeu ca mulțumire pt că existați. Succes în a fi om/medic ,mulți, mulți ani! Respect!
Doamne ajută! Să fiți sănătos, dvs și familia și să reușiți în tot ce vă propuneți! ❤️🙏
Stimă și respect d-nule Doctor,fiți binecuvântat!🙏
Felicitări!Mult succes în ceea ce faceți!
Felicitări!
Felicitări și succes in tot cea ce faceți
Admirabil ! F buna fisa contabila ! Cine crede ca gratuit inseamna picat din cer se inseala ! Doamne ajuta sa nu fiu pacient dar exemplul aceata de a oferi din experienta ,munca ,expertiza si daruirea dumneavoastra e exemplara ! Va sunt recunoscator pt omenia si daruirea preocupata si muncita ! Exemplu ca se poate ,ca sunt oameni pregatiti sa ajute ! As zice uimitor ,dar vreau sa gandesc in termeni de abundenta si sa cred in spiritul uman al omului model pe care il construiti !
Dumnezeu să vă dea sănătate și să vă binecuvânteze, să puteți ajuta cât mai mulți oameni,felicitări pentru tot ce faceți!
Multe felicitari! 🎉🎊🎉🎊🎉 Mult succes in continuare! Mai rar oameni ca dumneavoastra! Dumnezeu sa va binecuvanteze! 🙏 Ii multumim ca existati!
Felicitări domnule Doctor!Stima și respect!♥️Vă doresc multă sănătate și putere de munca!♥️
FELICITARI! Sunteți îngerul nostru păzitor,vam cunoscut personal vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Felicitări și multa sănătate Domnule Doctor!
Ce mai putem spune?! Sunteți extraordinar! Felicitări și mulțumiri pentru ceea ce faceți! Profesionalism dorința,corectitudine, modul liber de exprimare,creativitate , ambiție sunt doar câteva din atributele pe care le stăpâniți! Uimiți de schimbări, dornici de omenie, speram să schimbăm fiecare câte ceva iar când vedem și un exemplu ca dumneavoastra,nimic nu mai pare imposibil! 🎩Jos pălăria !
Admiratie si respect! Felicitari!
Felicitări și mult succes pe mai departe în tot ce faceți și tot ce vă doriți 🥰
Seară bună,domnu doctor. Respectul și admirația mea le veți avea mereu!!💖💖
Felicitări pentru tot ceea ce faceți ! Sunteți un om binecuvântat de Dumnezeu! Sa aveți multă sănătate și putere să faceți mult bine in continuare!
Un om de mare calitate cum rar ne este dat sa mai vedem la noi în țară. Felicitări și tot respectul !!!
Despre abandon
Mi se întâmplă rar să am complicații neașteptate la pacienți. Și asta nu pentru că sunt eu vreun miez nemaivăzut, ci pentru că neurochirurgia actuală nu mai e una vitejească, în care să intri orbește, pe principiul „văzând și făcând” dar să ieși sifonat cu „am făcut tot ce s-a putut”.
Astăzi avem imagistică de înaltă calitate, avem programe care reconstruiesc tumora, creierul, vasele, osul, avem instrumente de înaltă precizie care scot tumora salvând creierul din jur (până și pia mater, o foiță aproape transparentă, de aprox 0.05-0.2mm grosime,poate fi salvată deși am avut profesori care m-au ironizat spunându-mi că e imposibil) și aceleași microscoape cu care operează marii maeștri din toată lumea: SUA, Japonia, India, etc.
Treaba neurochirurgului devine una pe care o poate înțelege și un copil de gimnaziu dacă are puțină voință. În fond, dacă un copil de gimnaziu nu poate înțelege ce urmează, înseamnă că nu e suficient de clar nici pentru neurochirurg.
Ce nu pot niciodată estima este sprijinul pe care îl am din partea familiilor pacienților. Deși încerc întotdeauna să îi cunosc și să le câștig încrederea, încă am surprize dintre cele mai neplăcute. Cel mai mult mă sperie: „Domnule doctor, facem orice pentru [membrul familiei]”. Prin orice, înseamnă în general maxim: „vi-l lăsăm aici, faceți dumneavoastră orice, ni-l dați rezolvat”.
Indiferent dacă este adus comatos, cu o tumoră complexă care necesită o operație mare și recuperare de durată, pretențiile sunt de multe ori complet ieșite din sfera bunului simț: „Dar nu ni-l dați mergând? Noi ce să facem cu el așa?” sau „Dar vă era greu să îl mai țineți încă o săptămână până îi găseam un loc la recuperare? (După o lună în care am tras tare să îl scăpăm de o sumedenie de probleme aferente unui pacient care nu s-a investigat niciodată, bolnav copt, aproape viu, însă crezând că e sănătos tun)”.
Și stiu că poate fi greu să îngrijim un astfel de pacient, până ieri sănătos și acum la pat, uneori gras, alteori recalcitrant. E greu să îl spălăm, să îl privim neputincios și să îl ajutăm să își facă nevoile, să îl mișcăm, să îi citim și să îi aducem prieteni să îl salute măcar virtual.
Dar „a plătit o viață servicii de sănătate” nu înseamnă „are dreptul să fie abandonat într-un spital, să-l îngrijească statul”! Toți avem dreptul acesta, dar nimeni nu și-ar dori vreodată să stea și să se uite într-un tavan alb o zi întreagă, întors la fiecare 3 ore, fară ca cineva să îi vorbească despre amintiri dragi sau să îl mângâie.
Așa cum fiecare dintre noi plătește o viață asigurări, că nimeni nu e absolvit de asta atât timp cât muncește, așa fiecare îngrijim de familiile noastre și iubim la rândul nostru și ne punem speranțele că, la bine și la greu, cineva ne va îngriji când noi nu o mai putem face și nu ne va abandona într-un spital până ne facem bine.
Și sigur, poate credem că nouă nu ni se întâmplă asta, dar v-ați întrebat vreodată ce ați face dacă cineva apropiat dumneavoastră s-ar îmbolnăvi grav? Și nu la modul în care ar sta în spital, ci în care ar avea un deficit sever, pe termen lung, fară soluție medicală: un AVC major cu o hemipareză (+/- mutism) care să oblige la stat la pat ani de zile, o fractură vertebrală prin accident de orice fel (pe gheață, rutier, cădere de pe un scaun, etc) care să ducă la pierderea utilității picioarelor, un șold rupt printr-o banală cădere în casă la vârstnici, care i-ar imobiliza la pat uneori până la deces, etc. Ce ați face dacă mâine mama/tatăl/copilul/bunicul/bunica/soțul sau soția dvs. ar deveni invalizi, cu necesar de sprijin aproape 24 din 24?
I-ați abandona mâine? I-ați cere medicului tânăr care încă are obraz și încă vă înțelege să vă mai țină câteva zile pacientul în spital? Sau l-ați lua acasă și i-ați înapoia toată dragostea pe care v-a oferit-o atât timp...prin fiecare baie la pat, fiecare mângâiere și fiecare carte citită că să îl deconectați puțin de tavanul alb către care e obligat să privească?
Nimeni nu e mai presus de natură, nimeni nu e intangibil și tot ce credem că avem e doar un castel de cărți de joc, care se țin în echilibrul firav al sănătății noastre.
Mulțumiri lui Kelly Sikkema pentru poza postată pe Unsplash
... Vezi mai multeVezi mai puține
Este o delăsare generală (nu numai în România, observ). Fiecare încearcă să facă minimul necesar pentru a nu fi culpabil și mai departe Dumnezeu cu mila. Poate ca asta este normalitatea actuala, in care unii dintre noi încă nu se regăsesc! Felicitări pentru ceea ce faci Dr!
Felicitări!
În situațiile în care cineva este atât de grav bolnav încât să necesite îngrijirea aceea de care spuneți, 24 din 24, familia este de cele mai multe ori neputincioasă și incapabilă să o facă la standarde corecte și cu respect pentru demnitatea umană. Este nevoie de un sistem bine pus la punct de îngrijire paliativă, care din păcate lipsește în România. Poate asta ar fi trebuit să fie esența postării, dacă îmi permiteți o sugestie. Postarea însă îmi lasă impresia că dvs considerați că odată ce un om se îmbolnăvește și devine invalid, familia are singură, responsabilitatea de a îngriji acea persoană, fără niciun sprijin din exterior, fără sprijin medical. Prin apel la empatie, v-ați pus vreodată în "papucii" celor aflați în această situație? Vorbim de adevărate drame în care aparținătorul renunță la propriul loc de muncă pentru a putea oferi îngrijire unui caz complex (fără să aibă cunoștințe de specialitate). Vorbim de venituri reduse drastic, de un trai la limita subzistenței, cu sprijin minim din partea statului. Întrebați un aparținător cât de multe drumuri are de făcut doar pentru a obține compensațiile financiare modice pentru asta, cât de aberante sunt procedurile de încadrare în gradele de invaliditate la "Comisii". Cum i se schimbă viața lui și întregii familii. Este o traumă în adevăratul sens al cuvântului. Întrebați persoane care au în îngrijire persoane dragi cu Alzheimer ce drame trăiesc. Vieți în derivă, atât aa persoanei bolnave, cât și a aparținătorilor care îngrijesc persoana în cauză și care aproape că nu mai au viață proprie. Întrebați persoane cărora li s-a dat pacientul muribund cu cancer acasă, ce dificultăți au întâmpinat, ce suferință la limita absurdului. Să stai să faci injecții cu morfină persoanei dragi care urlă de durere, pe patul de moarte? Privite lucrurile prin lentila asta, poate că nu ar trebui să sărim automat cu gândul că familia vrea să își abandoneze bolnavul în spital. Ci poate că familia e neputincioasă și se teme pe bună dreptate de imposibilitatea de a îngriji cum trebuie un om bolnav. În contextul actual, în organizarea socială actuală, centrată pe familie nucleară și absența sprijinului comunității de apartenență, nu îngrijirea la domiciliu exclusiv de către familie e soluția dacă vrem decență și respect pentru demnitatea umană. Ci un sistem bine pus la punct de îngrijire paliativă, pe modelul hospice. Cu personal medical care să vină la domiciliu, cu posibilitatea poate de internare în centre de zi sau spitalizare mai extinsă pentru îngrijire paliativă la care să poată lua parte familia.
Subiectul este unul mai complex iar situatiile imi par putin amestectate. In Romania majoritatea parintilor si bunicilor raman in grija familiei deoarece un loc intr-un azil decent, un azil care sa aiba si o structura medicala este peste 1000 euro/luna. Va apreciez postarile insa de data asta pareti sa trageti de urechi apartinatorii. Eu gasesc ca in cele mai multe cazuri apartinatorii fac lucruri care sunt peste puterile lor pentru a ingriji acasa un membru bolnav din familie, ce ar avea clar nevoie de ingrijire specializata. E vorba de acele structuri numite de ex in Franta SSR ( les soins de suite et réadaptation) structuri ce ofera (cu precadere seniorilor polipatologici dar nu numai) tratamente specializate in urma unei interventii chirurgicale, ajutor pentru a se integra si adapta la noua situatie medicala, etc). Ma surprinde putin faptul ca pareti sa marsati mai mult pe obligatia familiei de a se transforma in serviciu médical de specialitate decat pe obligatia statului de a crea astfel de structuri. Nu inseamna ca daca un pacient se afla intr-un astfel de loc, el este lasat acolo si uitat. Nici gand. El poate fi vizitat zilnic daca familia doreste. Personal mi se pare ca demnitatea sa e respectata, ca se afla intr-un médiu adaptat situatiei lui medicale si ca momentele pe care le petrece cu familia sunt de calitate.
Un subiect plin de sens si de firesc,rational si direct! In final o descriere a existentei umane cu plusurile si minusurile ei ! O lectie venita de la un tanar care vede viata in realitatea ei si ne aminteste ca suntem oameni si ca empatia,recunostinta si mangaierea (nu doar cea fizica) raman definitorii!Aceasta postare este ca un semnal care ne aduce in realitate si ne trezeste constiintele ! Multumim!
Domnule doctor, respect infinit pentru modul în care vă gândiți la pacienții dumneavoastră! Asta dovedește ca sunteți în primul rând un OM deosebit! Să vă dea Dumnezeu sănătate, putere de muncă, înțelepciune și tot ce vă doriți!
Cumplit! Nimeni nu înțelege boala și urmările ei , indiferent de ce natura este, pana nu i se intampla personal! Domnule doctor, empatia , grija pentru cel drag, exista sau nu! Astea nu se pot explica sau inocula cuiva! Sănătate maxima și răbdare maxima va doresc!🤗
Respect pentru dvs ,medici care aveți și har și suflet,pe lângă școala de o viață, multă sănătate domnilor!
Felicitari!
Felicitări
Cum pacientul trebuie invatat sa administreze viata cu alte coordonate, tot asa are nevoie si familia de consiliere de specialitate. Cand vine boala, totul se schimba. Fara sprijin, unii membri ai familiei, devin urmatorii pacienti.
Felicitări domnule doctor Ciobotaru Georgian!
Sunteți un om special. Felicitări pentru tot ce faceți!
Felicitări pentru ceea ce faceți! Dumnezeu să vă binecuvânteze cu viața lungă, sănătate, fericire și bucurii!
Felicitari domnule doctor! Inca odata respect pentru ceea ce faceti si cum ganditi lucrurile! Perfect adevarat!
Felicitări și respect,domnul doctor!
Bine punctat! Felicitări încă odată!!!
MULTUMIM !
Felicitări domnule doctor pentru toți ceea ce faceți pentru cei bolnavi! Bunul Dumnezeu și Măicuța Domnului să vă fie mereu cu dumneavoastră.
Buna seara,Domnul.Dr.sunt asistent medical ,supervizoare intr-un spital,intr-o unitate de ingrijiri paliative in Madrid,va imaginati cu ce cazuri ne infruntam zilnic. Din fericire aici se fac multe para inculcar conceptual de a ingriji,a acompañar si a oferi o calitate de viata pana in ultimul moment persoanelor dragi din viata noastra cand ajunge momentul. EU cred ca tot ce facem pentru cineva drag in aceasta situatie ne transforma in persoane mult mai bune,ne umple inima de amor si iubire,ne invata sa empatizam sa ajutam si sa ingrijim cum ne-ar placea sa ne trateze pe noi in aceeasi situatie. Este complicat dar iubirea pentru cei dragi noua ,pentru oameni in general ne ajuta sa scoatem din interior tot ce avem mai bun. Ne infruntam zilnic cu moartea si asta ne ajuta sa valoram si sa aprecien ce avem sa fim mai buni sa ne respectam si sa ne iubim...viata este foarte scurta!!! Cu mult respect ,sunteti o persoana deosebita cu o mare inima!!!!
Multa stima Domnul Doctor, îmi exprim toată recunoștința și mulțumirea pentru tot efortul depus de dvs. Sunteți un om minunat, un medic profesionist și cu suflet mare. Sunteți o binecuvântare pentru această lume. Vă mulțumesc frumos pentru tot!
RESPECT PENTRU DVS !🙏🏻
Sănătate multă !!!Felicitări !!! pentru tot ce faceti pentru modul de gândire !!!Respect
Felicitari !
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Miss Olanda și supereroii cu probleme reale
Concursurile de frumusețe au reprezentat poate dintotdeauna apogeul superficialității, pentru că apreciau tocmai stratul nostru superficial: pielea și formele ei. Pe de altă parte, erau concursuri unde, pe lângă piele, te bazai și pe coloana vertebrală a juriului, cele de pe podium fiind într-adevăr frumoase.
Totul până în anul 2023, când, în mod surprinzător pentru noi, a câștigat în Țările de Jos un exemplar de femeie care, în comparație cu celelalte concurente, este urât după toate standardele de frumusețe: prognație de maxilar, malocluzie, incisivi disproporționați și asimetrici, musculatură proeminentă, arcuri costale evidente, sâni mai mici ca ai mei, etc.
Sigur, putem încerca să fim inclusivi și să o sprijinim permițându-i accesul în concurs, dar chiar să îi dăm titlul de „Miss” denotă, în mintea mea de neavizat cocoșat și cu nasul mare, un oarecare grad de alienare mintală a juriului. În fond, problema nu este că a fost odinioară bărbat ci că, așa cum poate spune și bunicul de pe lumea cealaltă, e urâtă!
Haideți să extrapolăm puțin: dacă ar fi să facem un top al neurochirurgilor, cum vi s-ar părea dacă celui de pe locul 1 i-ar lipsi o mână, din aceleași motive de incluziune? Și nu doar că ar fi locul 1, ci ar urma să fiți operat(ă) de dumnealui de dragul incluziunii? Hai să nu ne ducem nici chiar atât de departe: cum ar fi daca i-ar tremura mâinile din varii motive: băutură, vârstă, boli cronice (tremor esențial, boala Parkinson), etc.? V-ați lăsa operați de respectivul sau respectiva?
În timp ce în străinătate o urâtă căștigă detașat un concurs de frumusețe de dragul incluziunii, comunitatea persoanelor cu dizabilități suferă enorm din cauza lipsei de incluziune în România, având probleme dintre cele mai diverse: nu sunt angajați pe posturi unde pot fi extrem de competenți și de loiali (nu mai spun că statul chiar obligă instituțiile și oferă bonusuri pentru angajarea lor), nu au trotuare pe unde să se poată mișca pentru a-și îndeplini sarcini cotidiene banale, nu au suficiente lifturi chiar și în spitale, nu le este permis accesul cu câini ghid în magazine, etc.
Persoanele cu dizabilități din România sunt niște supereroi pentru câte îndură fără să iasă în evidență și dacă ar fi să facem vreodată un concurs pentru bunătate și răbdare, cei din această comunitate precum și cei dragi care au grijă de ei ar ocupa locurile unu, doi și trei.
Foto: câștigătoarea si contracandidata ei pentru primul loc pe podium. Sursa foto: internet.
... Vezi mai multeVezi mai puține
Mi au dat lacrimile😥 Sunt atâția eroi, acei care sunt marginalizați, nevăzuți, neauziți, care și duc povara bolii și, mai rău, povara pe care o pun pe umerii lor și a celor de lângă ei unii dintre noi: etichetarea sau, și mai, rău, ridiculizarea. Dar ei au o anumită demnitate: nu spun nimic nimănui, nu cer de la nimeni nimic, sunt veseli chiar în fața celor care i arată cu degetul sau râd de afecțiunea/ neputința/ starea lor. E dureros! Pentru ei normalitatea este un vis frumos. Pentru alții, un afront adus divinității. Fiecare e liber să aleagă. Mă înclin în fața adevăraților eroi: copii, adulți și cei care sunt lângă ei. Mă înclin în fața celor care își iau din timpul lor liber pentru a aduce un zâmbet celor aflați în nevoie, de pildă, dumneavoastră, domnule doctor. Să nu mai vorbim că vă faceți meseria cu profesionalism, dedicare, empatie și tot ce cuprinde cuvântul OM. Sunt mamă de adolescent cu epilepsie farmacorezistenta și da, el este EROUL meu!💙
Din nou o analiza fina a ceea ce se intampla zi de zi in societatea romaneasca, chiar daca a facut-o comparand situatia oamenilor speciali(cu dizabilitati), cu cel/cea care a castigat un concurs de frumusete. Intr-adevar sunt eroii muti si luptatori cu sistemul, propria viata si de multe ori cu lipsa omeniei din partea celor care ne consideram normali! Felicitari doctore/OM, nici de aceasta data nu mi-ai inselat asteptarile, bunul Dumnezeu sa te ocroteasca oriunde si oricand!!
"Corectitudine politică" este o atitudine defectă, prin care se înlocuiește o nedreptate cu alta nedreptate!... Ciudatul juriu a distrus șansele Olandei de a câștiga ceva (presupun ca juriul internațional nu este la fel de defect).
Odată la concursurile de frumusețe era o regulă, fără operații estetice. Acuma au devenit o mascarada ieftină.
Chiar,, urâtă"..... Consider ca adevărata fată a fost discriminata!
VĂ ÎMPĂRTĂȘESC OPINIILE,SUNT REVOLTATĂ ȘI INDIGNATA DEȘI VÂRSTELE NOASTRE SUNT DIFERITE( 72 !). AM FOST EDUCATOARE 37 DE ANI.AM EDUCAT GENERAȚII DE COPII ȘI CONSTAT CĂ PE MĂSURĂ CE ANII TREC,MUNCA MEA, DĂRUIREA ȘI VALORILE ÎN CARE AM CREZUT SE NĂRUIE. ÎNCOTRO NE ÎNDREPTĂM? CE SE ÎNTÂMPLĂ CU COPIII ȘI TINERII GENERAȚIILOR VIITOARE? SUNT REVOLTATĂ DAR ,,CU O FLOARE ... VĂ DORESC SUCCES ÎN TOT CE FACEȚI !
Ciudate vremuri traim... ma gandeam ca mi e chiar mila de fi-miu 🤷♀️
Ce vremuri trăim!Ce-o fi gîndind frumusețea de pe locul 2?Multumesc pentru minunatul articol!
Adevărat! Felicitări doctore!!!
Doctorul meu preferat ,cu câtă pricepere abordați problema ! Oare să-i fi acordat titlul de dragul incluziunii ? Prea s-a ajuns departe ! Prea se scot in evidență situații care ar trebui evitate ! Mă obosește faptul că se pune accent pe astfel de situații și se ignoră ,cu bună știință,problemele reale. Bravo ,tinere doctor !Poate am fi mai buni ,dacă mulți ar gândi ,acționa ca dumneata .
A luat-o lumea razna! Nu vreau sa dezvolt, ca-mi blocheaza contul...dar chiar oamenii normali sa nu se mai poata exprima, caci tot anormalul îi acuza???
Aceste specimene asa se nasc si ar trebui tratati La ospiciu.
Cred mai de graba ca este o scăpare pe undeva , juriul cred ca e format din persoane cu diferite orientări,..lumea nu mai e cum noi o știm domnule doctor lumea e deformată si bolnavă lumea are nevoie de ,,doctor",pentru a fi curățată asemeni unei rane.
Pai de mult castiga cel mai bun estetician, nu o fata naturala! 🙂 Din cate vezi sunt promovate peste tot....
Doamne, câte orori și câte erori se petrec chiar sub ochii noștri și...preocupați de graba noastră zilnică, ne oprim asupra lor doar când un Om, trage un semnal de alarmă și parcă spune : "Priviți cu atenție, cu respect și cu mai mult drag, în jurul vostru!" Vă mulțumim, domnule doctor! Pentru că existați și pentru că sunteți, al nostru! Să fiți sănătos și fericit, alături de oamenii dragi din viața dumneavoastră! ❤️
Bine punctat!
Am trăit s-o vad si pe asta,cea mai frumoasă femeie din lume,este barbat;ori eu sunt încuiată rau,ori lumea a luat-o razna;apropo nu găsiți modificări genetice in creierele pe care le tratati,eu cred ca nu mai suntem % normali!!!
Mai bine decat atat nici nu se putea spune .
"Fur" și distribui postarea, e voie?
Cât adevăr grăiți!
La prima vedere am avut impresia că e Loredana.🙈🙈🙈
Cu un mare regret si dezamăgire, aveti perfectă dreptate ,dar sa fim realiști, cât de curând se va da legea legalizari si in tara noastra. Va apreciez si va respect ,pentru ca spuneti lucrurilor pe nume ,va felicit pentru tot ce-a ce faceți si pentru frumoasele realizari ca medic !!!
Îți trebuie cojones în ziua de azi să participi la concursuri de frumusețe 😂 Iar în ceea ce privește persoanele cu dizabilități din păcate așa este cum ați spus🥺
Cum e posibil oare ca o societate atat de morala ca Romania, cu atatia oameni preocupati de adevaratele valori, sa ajunga sa aiba azilele groazei, sa ii terorizeze pe cei cu dizabilitati (sau sa ii ignore in cel mai bun caz), sa se poarte oribil cu semenii defavorizati, cu victimele? Si in acelasi timp, "nebunii" de occidentali, decadenti si spalati pe creier de "politicaly correctness" globalizare si neomarxism sa se poarte impecabil cu defavorizatii lor? Sa imi explice si mie un roman din asta sadea, care aproba cu patos asa o postare si bate cu pumnul in piept de ce coloana vertebrala are... Cata ipocrizie si rautate! Suntem sensibili si empatici numai teoretic, si numai cu unii... asta e ipocrizie, nu empatie. Si sa te folosesti de situatia persoanelor cu dizabilitati din Romania ca sa manipulezi un mesaj contra unor idei din alta tara... este cat se poate de imoral!
Mic curs despre mândrie
Sunt la un curs de neuroanatomie în Marea Britanie. Ora 8 dimineața, prima zi de curs, sună alarma de incendiu. În România se întâmplă asta de obicei că Dorel a montat butonul de deschiderea ușii lângă alarma de incendiu, așa că până apare tanti Nuți să scoată siguranța de la alarmă să nu mai urle difuzoarele că apucate de streche, fiecare stă liniștit la treburile lui.
Aici, conștienți fiind că gestul nostru poate salva vieți, ne-am aliniat în șir indian și ne-am îndreptat către ieșire. Eram la etajul 9 al unei clădiri, așa că până la parter am coborât vreo 5 etaje, că numerotarea începea de la 4. Nu am înțeles dacă erau alte 3-4 niveluri subterane sau dacă inginerul lor a făcut înainte un stagiu la CFR și a învățat din numerotarea vagoanelor românești. Oricum, dacă inginerul lor a stat înainte prin România, n-a stat prea mult, că altfel etajele P-1-2-3 le-ar fi făcut într-o altă clădire.
Odată ieșiți afară, am început să povestim care de pe unde suntem. Eu credeam că România, capătul diametral opus al Europei față de Marea Britanie, era cel mai îndepărtat punct de pe hartă de unde venea un participant. De fapt, mai erau două participante din Canada, iar cel mai îndepărtat era un băiețel din Germania, pentru că, așa cum știm, țara nemților e la ani lumină față de noi.
Discutând despre care pe unde ne-am descurcat cu cazarea, le-am povestit că aici am închiriat câteva zile un loc în afara orașului că era mai ieftin, cu o curte unde e extrem de liniște și văd veverițe și iepuri. Fetele din Canada erau obișnuite puțin diferit: prin curțile lor vin deseori vulpi, urși și elani și mă gândeam că în România povestea cu fauna e chiar mult mai dezvoltată, având aproape întotdeauna vizitatori în curte: șobolani, gândaci și hoți. Iar ultimii, dacă nu-s în curte, îi găsim lejer în politică. Oricum, românii nu sunt cunoscuți a fi prea iubitori față de fauna locală: ultimul român de care am auzit că a ajuns în Viena le-a perpelit austriecilor lebedele pe grătar.
Cât despre curs, a fost un adevărat spectacol. A costat cu totul, pentru 16 ore de curs, salariul meu pe o lună întreagă. Însă am avut parte de prezența constantă a unui neurochirurg cu experiență vastă, care îmi răspundea la întrebări și îmi arăta importanța fiecărui milimetru tăiat. Și m-am bucurat mult că, fiind foarte politicoși, am povestit și de cum și cât operează fiecare și de cum ne pregătim pentru intervenții. A fost neaşteptat să văd că, auzind de felul meu de a pregăti intervențiile, m-au rugat să le țin un mic curs despre softurile pe care le folosesc.
Și nu știu dacă surpriza a fost să îi văd ascultând cu interes un curs ținut de un român sau de unul dintre cei mai tineri din sală, însă în sufletul meu am fost impresionat să văd că și ei apreciază o idee bună chiar și atunci când vine de la cel mai mic din grup.
... Vezi mai multeVezi mai puține
Felicitări!
Felicitări
Dr Ciobotaru Georgian . Medic neurochirurg aveti un stil narativ de exceptie. Cred ca este imposibil sa nu descretiti fruntea si celui mai posac român 🤪 Oare in nemumaratele stagii si cursuri ati invatat ca aceasta abordare are efect curativ asupra anumitor probleme neuro-psihice ? 🤭🤪 E o modalitate de a trata depresia fara antidepresive 😁 Multumim pentru postarile cu un umor atat de fin 🙏🤗♥️
Dragul mamei, felicitari! Arata-le ca romanii pot face si lucruri frumoase, de înaltă calitate , indiferent de vârstă .
Mă bucur de bucuria d-voastră! Vă îmbrățișez cald!
Felicitări! Cu siguranță,sunteți unul din Medici despre care se va vorbi la superlativ ,pt ca înainte de toate sunteți Om ! Veți lasă ceva frumos în urma dvs ! Sănătate ,putere și inspirație va doresc!
Frumos scris intre umor si parodie dar trecand peste asta, ramaneti conectat la performanta si asta va face inconfundabil si remarcabil ! Si apropo de atentia pe care ati captat-o ,romanii doxa de carte au parte de astfel de surprize interesante ! Tot asa !
Sa dea dumnezeu sa fii sanatos si să îți îndeplinește toate dorințele de afi util tuturor pacienților pe care îi vei avea , si carora le vei salva viața.
Daca nu erați medic, cu siguranță va descurcați ca și scriitor, aveți un dar înnăscut de a povesti încât să captați atenția!... probabil așa s-au întâmplat și la curs.Felicitări pentru tot ce faceți ca medic și ca OM! 🙏🙏
Doamne ajuta! Sănătate și respect! Felicitări pentru reușitele dumneavoastră domnule Dr Ciobotaru Georgian . Medic neurochirurg!
Felicitări dl Dr Ciobotaru Georgian . Medic neurochirurg,aveți un stil narativ excelent,este o plăcere sa va citim,succes in cariera!
Cred k o sa fiti al doilea Dl Leon Danaila, mult succes dl dr
Bună seara d-le doctor! Mă bucur pentru dvs. și mă mândresc cu succesul pe care sunt sigură că l-ați avut acolo! Ca de obicei, umorul nu a lipsit. Felicitări!
Felicitari! Pe langa pregatirea pe care o aveti,sunteti si un om cu un simt al umorului bine dezvoltat! Nici nu aveau cum sa nu fie acaparati de prezentarea dumneavoastra,sunteti un om de toata minunea! Sanatate multa si cat mai multe realizari!
Dacă tot cu atât umor le-ați explicat, sigur le rămân imaginile pe retina și informațiile in crăuăr😂😂😂😘😘😘😘 Felicitări, domnule doctor!❤️❤️❤️👏👏👏
Felicitări!!! Cu respect, vă întreb :- nu v- au rambursat costul cursului daca tot ați " livrat" din experiența dvs ?😁
Nu avem noi un sistem sanitar perfect dar tot e mai bun decât cel englezesc, părerea mea… Acolo durează să ajungi la un specialist, dacă nu e vreo urgență medicală. Până și fauna (mă refer la toate viețuitoarele noastre 😉) e mai acceptabilă la noi. Atâta doar că mă bucur când se dă peste nas aroganței englezești arătând profesionalismul unor oameni care vin dintr-o țară despre care mulți englezi habar nu au. Bravo dl doctor că arătați și altora că se poate face performanță și într-un loc de lume care e văzut deformat de alții. Avem și noi hibele noastre, dar Anglia nu ar fi un loc în care m-aș vedea, și nu sunt nici AUR-istă, nici patrioată fanatică… La cât mai multe simpozioane, toată lumea are de câștigat din asta!
Din punctul meu de vedere tinerețea sau tara de proveniență nu trebuie subestimat. Povesti ca Germania, Austria, Norvegia(vorbesc în cunoștință de cauză) sunt top-este eronat acest aspect. Dar sunt și excepții ori unde în lume.
Caracterul impune respect, indiferent de vârstă. Felicitări!
Sunteți un profesionist desăvârșit, un om bun și dedicat! Vă doresc să fiți mereu apreciat și respectat pentru ceea ce faceți, să fiți înconjurat de cei dragi și să aveți parte doar de bucurii și momente frumoase! Fiți sănătos!
Aici esti apreciat indiferent de unde vii si cat esti de tanar sau de batran. E aspectul pe care il pretuiesc cel mai mult la viata din Marea Britanie. Si oamenii sunt calmi, generosi cu timpul si foarte politicosi. Si cu siguranta vor asculta idei noi pregatiti sa invete.
Felicitari! Abia asteptam sa mai apara o postare a dv! Imi descretiti fruntea si citesc fara sa clipesc ce fapte de toata lauda mai faceti! Stilul dv .narativ este unul de exceptie la fel ca si actul medicalpe care il practicati! Multa bafta in tot ceea ce faceti!
Amazing Sir 🙌🥳
Felicitari!Personal,întotdeauna am fost deschisa sa învăț chiar și de la cei mai tineri ca mine.Nu cred ca exista om sa cunoască la perfecție un domeniu și sa nu-și dorească evoluția.Succes!
Mă bucur că am văzut postarea acum de dimineață, voi avea o săptămână excelentă, drept pentru care, vă mulțumesc! Dar vă mulțumesc și pentru multe, extrem de multe lucruri bune și frumoase pe care le faceți în folosul și spre binele oamenilor! Vă doresc o carieră lungă și frumoasă, pentru că de succes este deja! Să fiți sănătos și fericit! 🙏
Despre dorințe
Toată lumea știe că îmi place Mihai Mărgineanu. Nu doar că îmi place, dar devorez muzica lui de fiecare dată când am ocazia. Mă abțin să le mai chinui însă pe colegele de la sala de operații cu limbajul din versuri, mai colorat decât steagul LGBT, că sunt și-așa sătule până peste cap de al meu când mă enervez. Le mulțumesc însă pentru fiecare zi în care rezistă.
Ce apreciez poate mai mult decât muzica lui este felul în care a reușit să ducă la rang de artă nimicuri aparent banale, la care avem acces cu toții: poezii vechi și ritmuri orientale. Creând din rahat bici și fără să se ia foarte tare în serios, de pe urma lui rămâne altceva decât scrum și cenușă.
Și poate noi, medicii, am avea o lecție de învățat dacă am avea ochi: oricât de buni am fi în viață, ajungând efectiv stele în domeniul nostru, la căderea noastră trebuie să fie o urmă, pentru că o stea care dispare pur și simplu nu inspiră pe nimeni la dorințe.
... Vezi mai multeVezi mai puține
Eu nu cred că operați cu muzica lui Mărgineanu în fundal, prea dă o stare de râs înfundat, zeflemeaua melodiilor e contagioasă iar senzația de “sictir” față de tot și toate apare instant, cel puțin la mine… Eu nu aș putea să fac ceva ce necesită concentrare ascultându-l, dar…eu nu sunt neurochirurg, abia reușesc să bag ața în ac. 🤣 Și Daniel Iancu îmi dă aceeași stare, sunt molipsitoare ironia și umorul melodiilor. Da, Mărgineanu e un tip “mișto”, dar nu mă îndreaptă cu gândul spre profunzimea unei stele căzătoare,ci spre a nu lua prea în serios viața, care oricum e doar una și trebuie trăită zâmbind, făcând ce ne place și iubind. Până la urmă, nu toți devenim scrum și cenușă? Numai că unii reușesc să lase , în amintirea altora, cărări adânci, pe când alții nici măcar nu deranjează praful de pe ele. Salvați vieți și atingeți suflete, doctore, așa atingeți și stelele și sigur veți fi printre ele o stea care să inspire dorințe…
Bună ziua,tinere doctor ! Și aici imi placi ,așa cum îmi place dăruirea dumitale . Într-adevăr,așa trebuie abordată muzica lui Mărgineanu ! Sănătate și o vară suportabillă !
Domnule Doctor ... va multumesc pentru ganduri si fapte . Restul le luam cu bani !
Veți fi o stea in medicina ,sunt sigura !Faceti cu dăruire aceasta meserie și ne uimiti întotdeauna cu modestia și bunătate de care dați dovada !Felicitari !👏👏
Respect d-nul doctor ,muzica este muzică pentru toți dar fiecare selectează ce îl motivează . Vară liniștită !
Să aveți o vară frumoasă și cît mai multe reușite Pe muzică domnului Margineanu !
Superbă muzica lui Mărgineanu! O ador! Ma bucur ca vă place! Doamne ajuta! Multă sănătate și fericire, cât mai multe reușite și pacienți salvați!
In toate e un miez,un gand ,un mesaj ! Minunat cand mesajul ajuta sa luam si sa dam vietii ce e linistitor si pozitiv ! Oamenii "mari" stiu si pot sa ia partea buna din toate ! Asemenea dumneavoastra !
Cu aceasta comparatie, mi-ati adus aminte de artistul pe care il apreciez foarte mult si care, din pacate, s-a retras momentan din muzica. 😔
O zi minunata va doresc! 'Și multe dorințe frumoase.
Cand vezi un chirurg cu care poti asculta muzica buna in sala…
Bună ziua d-le doctor! De acord cu ce spuneți despre muzica d-lui Mărgineanu. Eu m-am uitat mai atentă la imaginea postată și... mi s-a părut că imaginea cu creierul uman seamănă izbitor cu capul unui judecător cu peruca pe care și acum unii judecători din alte țări o mai poartă.
Să aveți o vară frumoasă și la cât mai multe cântece cu domnul Mărgineanu.
De la pasionat la pasionat, frumoasa dedicatie!
Jeana era croitoreasa e top ,poi mesajul pe you tobe cu care indruma a face preventie impotriva tuberculozei e de apreciat ! As fi bagat mâna in foc ca erati pe un stil mai rock....ma ardeam?🤫
nu conteaza ce muzica ascultati in sala , important este sa va inspire si sa va dea o stare buna !🙂
Respect dle Doctor ! O zi frumoasa 😊
Zi minunata ca dv va doresc !
Cu toții suntem stele căzătoare... Depinde însă câtă lumină am dăruit celor din jurul nostru... Unii luminează și lasă arsuri in urma lor, alții pâlpâie dar dăruiesc lumină celor care au nevoie de ea pt a-și găsii calea... 💕💕💕
Ce cantaret, ce actor, ce compozitor,...minunat
Încheiere plină de înțelepciune.🤔 O zi frumoasa și un Weekend cât mai plăcut!👍
Poate nu inspiră dar o stea strălucește...oricând! 💥👏
Viata mai trebuie luată câteodată, si ea,la mișto!!!
Minunata comparatie!
RESPECT
„Domn doctor, dar pe mine mă operați dumneavoastră, nu rezidenta, nu?”
Cam asta e întrebarea de care am parte de fiecare dată când încerc să liniștesc un pacient cu o metastază banală, căruia îi spun că operația prin care urmează să treacă este una pe care o poate efectua un rezident mai curajos în 30 de minute.
Personal, mă intrigă întrebarea asta din două motive: în primul rând, dacă pacientul ajunge la mine și eu semnez externarea, promisiunea mea de a oferi cea mai bună îngrijire de care sunt capabil vă fi respectată cu sfințenie.
În al doilea rând, nu aveți idee cât transpiră săracul rezident și cum tremură tot la fiecare sfert de milimetru pe care îl taie când stau cu ochii pe el și îi analizez fiecare mișcare. Aude în interiorul lui, constant: „Oare e bine? Oare fac ce trebuie? Ce se întâmplă dacă greșesc? De ce e așa de atent? Ce capcană îmi întinde tumora și eu nu o văd? Dar unde e tumora? De ce nu o văd deja?” etc.
Niciodată, în viața lui, un doctor nu vă va oferi atenția, grija și palpitațiile pe care le oferă un rezident la primele lui operații. Mai mult decât atât, nu ne naștem medici și nu ne naștem învățați! Toți trebuie să pornim de undeva, fie de ne place fie de nu.
Mi-ar plăcea să știți că noi, medicii, suntem oameni la fel ca ceilalți, cu timp liber, cu familii, cu cărți citite în timpul liber pe care nu îl mai avem și nu-l mai dăm familiilor noastre pentru că trebuie să citim, să răspundem la mailuri și la cazuri online și să pregătim operațiile și etc.
Articolul ăsta este scris în semn de recunoștință pentru rezidenți: toate incertitudinile, toate frustrările, toată greutatea de a ajunge medic....toate merită. Vă promit!
Iar dacă vă treziți dimineața și reușiți să vă convingeți cu greu că e mai bine să mergeți la muncă decât să vă faceți cont de OnlyFans, să știți că suntem în aceeași găleată. Și e bine să mergeți la muncă dacă în fiecare zi învățați ceva, mai exersați ceva sau mai vedeți ceva interesant. Și mergeți în gărzi și schimbați-vă seniorii și căutați să lucrați doar cu cei excepționali, că de la cei slabi doar învățați niste lucruri greșite care vă vor intra pe sub piele și nu le mai scoateți de acolo decât foarte greu.
Și dacă renunțați totuși pentru un cont pe OnlyFans și aveți succes, dați-mi un mesaj privat, că nu se știe niciodată....
Foto credit: Daniel Iancu
... Vezi mai multeVezi mai puține
Am un copil rezident pe anestezie și terapie intensivă,anul2!Doamne căt muncește! Merg în vizită mai rar,um morman de cărți și însemnări peste tot! E o viață lipsită de viață! Vă spune o mamă care vede ce se întâmplă! Apoi toate sunt pe banii lor! Felicitări tuturor celor ce muncesc cu drag!
Rezidentul e minunat cand este ghidat de un doctor deschis sa impartaseasca sincer,dezinteresat si chiar dispus sa-si invete discipolul tot ce e mai eficient de facut ! Sunteti unul din acesti doctori ,mult suces si reusite depline !
Nu exista satisfactie mai mare in aceasta meserie decat sa vezi ca " din mana ta" au iesit doctori de nadejde, dedicati, onesti, corecti! Felicitari si respectul meu tuturor celor care ii pregatesc cu toata pasiunea si energia lor! La randul nostru, am beneficiat de indrumarea unor mentori speciali!
Felicitări pentru gândurile dv,într-adevăr nimeni nu s-a născut învățat, doar ca noi oamenii suntem puțin mai speriați când e vorba de pielea noastră și cautam ce e mai bun și mai sigur,deși ce e scris sa se întâmple, se va întâmpla!Mult succes rezidenților, au în dv un mentor de excepție!Felicitări, încă o data și Doamne ajuta,tuturor,pacienți și medici!🙏
Cum obtinem o programare la dumnealui?
Mult respect pentru acest medic deosebit! Un om plin de omenie,felicitari si putere maxima de munca!🤗
Respect şi prețuire,pentru tot ceea ce faceți!Dumnezeu sā vā dea sānātate!
Binecuvântarea lui Dumnezeu să fie cu dumneavoastră, să aveți multă sănătate înțelepciune in ceea ce faceți! Mult noroc și fericire! Vă pup cu drag! de la Maramureș!
Respect! ❤️❤️❤️🤗🤗🤗Va îmbrățișam! Dumnezeu sa va binecuvânteze și sa va lumineze sa rezolvați fiecare caz!🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Felicitări!domnule Doctor. Mult succes în continuare!
FELICITĂRI ! SUCCES ÎN CONTINUARE ! VĂ DORESC TOATE CELE BUNE !
Si eu am o nepotica medic rezident anul 3 si chiar i.mi doresc sa exerseze operatii pt.a invata. Mult succes Cristinuta.
Mâini de aur, MULTUMESC, MULȚUMESC, MULTUMESC!
Va respect, domnule doctor... Felicitări pentru modul de gândire....si da, avem nevoie de medici tineri... Toți am început la un moment dat... Și trebuie susținuți și încurajați, sa aibă încredere în ei... Felicitări
Felicitări! Sănătate maxima va doresc, oameni buni alături și putere de muncă sa puteți fi mereu lumină, mereu speranța!
Respect și prețuire, inspirația Divină sa va călăuzească. Sunteți îngerul păzitor pentru noi.
Respect și admirație pentru tot ceea ce faceți domnule doctor. Multă sănătate si multe binecuvântari cerești vă doresc!
Respect. Felicitări pentru tot ceea ce faceți! Succes în continuare! V am cunoscut când erați rezident...
Doamne ajuta! Respect domnule doctor! La cât mai multe reușite și pacienți salvați! Felicitări pentru OMUL și DOCTORUL care sunteți! Sănătate multă vă doresc dumneavoastră și întregii familii!
❤️❤️❤️❤️🙏
Sănătate și multă putere de munca! Bunul Dumnezeu să vegheze asupra dumneavoastră domnule doctor, viață liniștită și multe realizări pe tot parcursul ei !Mult noroc și seară binecuvântată!
Sanatate dle doctor!!!! Felicitari pt toata munca depusa si pt tot binele care il faceti in fiecate zi! Asa sa va ajute Dzeu!!!!!🙏🙏🙏
Felicitări si multa sanatate tuturor!!
Mult respect și admirație ! Frumoase cuvinte pentru medicii rezidenți ? Multa sănătate și și reușite ...!
Mini vacanța
Se mai potrivește uneori calendarul, așa încât apar 3-5 zile libere una după alta. Asta fericește în general mulți oameni, însă exista câțiva, ca mine, care suferă în tăcere că nu sunt la muncă. Sigur, îmi pregătesc cazurile viitoare, dar dacă tot v-am prins prin preajmă și am ceva timp, haideți să vă povestesc despre ultima săptămână.
Fix înainte să intrăm în acest mic concediu, am avut plăcerea de a opera un domn greu încercat de soartă, cu un cancer de parotidă care a dat o metastază într-un os de la nivelul craniului. Lucrurile par simple la prima vedere, însă operația a constat în înlăturarea osului temporal (de la tâmplă) cu o parte din mușchi, dezasamblarea peretelui lateral al orbitei, tavanului, deschiderea periorbitei, iar la sfârșit plombarea cu o bucată mare de grăsime de pe burtă. Bașca mai avea și o alergie la iod, care l-a făcut să vină în sala de operație cu o tichiuță din leucoplast pe care își scrisese singur „alergic la iod”, că îl rugasem să noteze undeva, să nu care cumva să greșim.
Cu o zi înainte, un alt domn a scăpat de o metastază fix din aria care se ocupa de mișcarea corpului și a plecat, slavă Cerului, îmbunătățit clinic.
Pot să spun că dumnealor au fost cazurile ușoare, pentru că săptămâna a început cu o doamnă tare drăguță din satul bunicilor, cu o operație de 11 ore în care a trebuit să rezec un meningiom de clinoidă anterioară. Nu credeam că o să fac o astfel de operație fară să fiu medic primar, însă a plecat la mai puțin de 48 de ore acasă și fară complicații și fară tumoră. E probabil norocul începătorului!
Iar cireașa de pe tort a fost cu o zi lucrătoare înainte, când am înlăturat în 5 ore și 10 minute nu mai puțin de 5 metastaze de la o doamnă simpatică, declarată inoperabila în provincie. Nici nu știu ce e mai important de subliniat: că uneori 5 tumori se pot scoate în jumătate din timpul destinat unei tumori localizate profund, sau că a opera 5 tumori din același creier e floare la ureche cu echipamentul corect și suficientă experiență (după cum știți, am mai operat o doamnă aflata într-o situație identică, cu un RMN perfect la un an de la intervenție).
Ce mi-ar plăcea să reținem: dacă mai există colegi care declară inoperabile 5 metastaze cerebrale, trimiteți-mi vă rog cazul pentru a doua opinie. Am creat un site, www.doctorciobotaru.ro , unde pacienții sau medicii pot încărca documentele și beneficiază de o opinie gratuită. Nu e păcat să trimitem astfel de pacienți să decedeze când ei pot trăi vieți de calitate? Sigur, poate nu trăiesc 20 de ani de la operație, dar poate că nici noi, cei care ne credem sănătoși, nu mai avem de fapt 20 de ani înaintea noastră.
Concediu plăcut celor care se bucură, iar celorlalți, hai, de s-ar termina mai repede, să ne întoarcem la muncă!
... Vezi mai multeVezi mai puține
Într-adevăr este o minune de doctor dar și de om....,, doamna simpatica,, din articol este mama mea...chiar face minuni....gândiți-vă ca alți medici din 2 spitale diferite mi au spus ca mama mai are de trăit o săptămână. Mie personal mi a adus o mare bucurie, mama este alături de mine! Respect!
Citesc, de fiecare dată, ce postați. Și tot cu gura căscată (la propriu!!), pentru că nu înțeleg de unde ați apărut. Mă rog, aici nu chiar la propriu.😊 În jungla asta numită "sistem de sănătate " unde există medici buni, clar...dar pasiunea, demnitatea, empatia, implicarea și studierea cazului, respectul pentru pacient și aparținător, nu cred că le-am văzut la un singur medic împletite complet. Sunteți o minune. Rămâneți așa, să nu vă schimbe nimeni și nimic. Îmi doresc să aveți sănătate și putere. N-aveți idee ce speranțe ne dați! De viață, de încredere, de "se poate". Chapeau!🎩
Sunteti unul din ingerii veniti pe pamant cu menirea de a alina durerea suferinta.Este greu ceea ce faceti si stiu ce inseamna multumirea oamenilor carora le alinati durerea pt ca si fiica mea este medic.Felicitari si respect pt tot ceea ce faceti e putin spus dar Dumnezeu sa va dea putere de munca ca sa puteti vindeca rani si suflete.🙏
Cuvintele pe care vi le-as adresa sunt mult prea sarace ca sa exprim ceea ce simt cand citesc de fiecare data cand postezi cate operatii efectuezi cu aceiasi daruire doctore/OM, sa nu te schimbi vreodata iar bunul Dumnezeu sa te tina sanatos fiindca esti printre cei alesi de EL sa le usurezi suferinta semenilor nostri! Doamne ajuta!
Felicitări,sănătate și cât mai multe succese...despre ce faceți Dvs am citit,dar am și eu o întrebare: sunteți sigur că nu ati fost adus pe lume de o barza extraterestra??? Tot ce faceți și scrieți iradiază pasiune și rar mi-a fost dat să "cunosc" asemenea persoane....
Te putem clona?😅.Felicitari!😘
Felicitari! Si mult succes in continuare! Ma bucur ca incepem sa avem Oameni si Medici ca dvs, ca Dr Tarnoveanu, dr Fofana, dr Carstoveanu, Dr Dobritoiu...si as putea enumera multi aici...generatia tanara de medici competenti si umani, care stiu sa trateze inainte de orice, pacientul, nu boala. Si asta spune tot!
Felicitări și mult noroc celor care ajung la dvs,sigur vor pleca rezolvați!
Om, e puțin spus! Un înger salvator, tot nu este deajuns! Respect, pentru asa suflet minunat și înțelegător! Poate cineva de acolo... De... Sus... Creează posturi pentru acești îngeri salvatori!
O minune de om si o minune de doctor! Sa va dea Dumnezeu muulta sanatate si tot ce va doriti sa se implineasca! Sincer asa ceva n am mai auzit! Sa ti doresti sa se termine zilele libere si sa te intorci mai repede la munca! Asta nu poate sa insemne decat daruire si ca prin aste vene curge doar pasiune pentru medicina pe care o practicati! Inca o data Respect!
Va felicit pentru tot ceea ce sunteti si faceti pentru noi! Inseamna enorm pentru noi,pacientii,sa primim din partea medicului o astfel de atitudine!Meritati tot respectul,admiratia si multumirea! Va multumesc! Dumnezeu sa va fie alaturi si sa primiti inzecit ceea ce oferiti! Va multumesc!
Felicitări domnule doctor! De la dumneavoastra am primit o speranță cum că există o posibilitate sa scap de operatie si m-am agățat de ea! Să vă de-a Dumnezeu sănătate să puteți ajutați câti mai multi pacienți!
Felicitări , domnule doctor !! Însă și d-voastră aveți nevoie de odihna !! Sa fiți sănătos !! Va admiram și va stimam !!
Bună dimineața, meștere de,, greierasi,,... Cum va spuneam: MULȚUMESC. MULȚUMESC. MULȚUMESC!!! Ce creier sexy, am🤔, MULȚUMESC, MULTUMESC, MULȚUMESC! ❤️.
A doua opinie? Credeam că nu se acceptă la noi… Eu, de nenumărate ori, am căutat-o fără să spun că am mai fost la alt specialist înainte. Ce să vă mai urez de acum înainte? Putere de muncă aveți, de reușite nu mai zic… Liniștea și bucuria sufletului să le aveți!
Domnule doctor, mult respect pentru tot ceea ce faceți! Aș indrazni să spun că Dumnezeu, lucrează mână în mână cu dumneavoastră....
Respect D Doctor daca Întradevar Existati!!!!!!! Sunteti alesul lui Dumnezeu pe Pamînt .Va doresc multa sanatate!!!
Felicitari din toata inima si respect deosebit pentru ca va dedicati cu tot sufletul in ceea ce faceti! Sa va dea Dumnezeu putere de munca si sanatate maxima!
Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pt că mi-a dat ocazia să fiu operată de dvs,un medic care are empatie pt pacienții săi,care îi tratează ca pe niște persoane apropiate ,nu ca pe niște pacienți. Să vă dea Dumnezeu sănătate ca să salvați cât mai multe vieți!
Sunteti minunat... o minune printre noi.. complimente si multa sanatate.. 🙏🌹
Felicitări
Atât de multă pasiune mai rar sa vad sau poate nu prea am avut eu parte de mulți medici.Oare exista cumva o modalitate de a putea transmite și altor colegi?Cred ca puterea exemplului ar trebui sa fie suficient.Felicitari domnule doctor!
Succes în continuare! Să aveți cât mai multe reușite și pacienți salvați! Multă sănătate și fericire, domnule doctor, OM și tot odată un Înger pe pământ trimis de Bunul Dumnezeu, pentru noi cei care suntem în suferință! Multă sănătate și familiei dumneavoastră, mamei și bunicii care au știut cum sa va educe!
Tot respectul pentru ceea ce faceți! Aveți grijă și de dumneavoastră
Pentru un asemenea om cuvintele sunt de prisos. Nu putem decat sa va dorim sanatate si multa putere de munca. Felicitari!!!
„Uneori, în viață, e bine să o ai mică!”
Cam asta e concluzia la care a ajuns pacientul meu de acum câteva săptămâni, după 72 de ani de viață frumoasă și o intervenție pe creier.
A venit la spital pentru că începuse să aibă pierderi de memorie din ce în ce mai grave de aproximativ două luni, cauzate de fapt de o tumoră hipocampică stângă (localizată în circuitul memoriei).
Pentru dumnealui, o operație ar fi asociat riscuri mai mari decât beneficii, motiv pentru care i-am propus să înceapă chimioterapie și radioterapie, însă pentru acestea avea nevoie de un diagnostic clar.
Un diagnostic în aceste situații poate fi clar doar dacă se prelevează o mică bucată din zona suspectată a fi tumorală, urmând apoi să se analizeze la anatomie patologică. Prelevarea aceasta se numește biopsie, iar analizarea ei de către un medic anatomo-patolog pentru a ne spune despre ce e vorba acolo se numește examinare anatomo-patologică (regula de aur e că orice e scos din organism să fie examinat anatomo-patologic).
O biopsie „clasică” sună așa: Vă adormim, vă intubăm, vă tundem tot părul, vă facem o tăietură de 2-5 cm, dăm o gaură de 5-10mm, prelevăm țesut.
Acum...dacă eu printr-o tăietură de 5cm pot scoate toată tumora, ce diferență e, pentru pacient, între o biopsie și o operație? Oare tăietura nu poate fi mai mică?
Așa că am adaptat instrumentarul și am folosit o tehnică despre care doar am citit, în care nici măcar nu mai e nevoie de incizie: nu tundem părul aproape deloc, nu facem nicio tăietură, dăm o gaură prin piele cu un burghiu de 2.7mm și prelevăm țesut. Ba mai mult, dacă sunteți în vârstă sau dacă nu doriți o anestezie generală, nici nu e nevoie să vă adormim și să vă intubam. În 20-30 de minute totul e gata, confirmăm la 12 ore cu un CT că nu avem sângerări și că prelevarea s-a efectuat dintr-un loc corect, iar la 24h de la biopsie sunteți acasă!
Riscurile sunt aceleași, rata de succes a intervenției e aceeași, totul ține de dorința medicului de a se adapta tehnicilor moderne.
Și în fond, cum să nu te adaptezi, când pacienții îți vorbesc, în timp ce le „umbli în gânduri”, despre cele ce contează pentru ei: sănătate, familie, copii și timp să îl petreacă alături de ei?
Fotocredit: Bianca Agavriloae
... Vezi mai multeVezi mai puține
Dacă toți medicii ar vorbi ca dumneavoastră despre meseria lor, oamenii ar merge cu mai mare incredere! Să vă țină Dumnezeu sănătos și să fiți la fel de devotat meseriei pe care ati ales să o practicați! Acestea sunt satisfacțiile în viată, când esti mulțumit de ajutorul pe care l-ai dat. 🤗🙏
Multă sinceritate în vorbele dv.domnule doctor.V-am cerut odată ajutorul ptr.o operație la cervicală, a-ți fost sincer cu mine,nu sunteți specialist pe coloana, mi-ați recomandat alt medic,am făcut operația la alt medic, sânt bine , mă recuperez acum.Felicitari domnule doctor
Uneori cred ca o sa dobanditi atata cunoastere si experienta ca intr-o zi inspirat de credinta si stiinta dumneavoastra o sa gasiti o solutie simpla si inedita sa rezolvati macar un diagnostic din multitudinea intalnita,in maniera proprie si la care nu au avut acces alti stiutori si cautatori de manevre medicale ! Mult succes !
Felicitări din nou Domnule Doctor pentru o noua reușită, pe plan profesional ,pentru calitatea dumneavoastră de a va imparti timpul între ceea ce faceți efectiv pentru pacienți,răbdarea și empatia de care dați dovada,și poate puținul timp rămas, de a va pune gândurile și explicațiile atit de utile,aici pe o pagina de internet...Felicitări...Succes în tot ceea ce faceți și poate reușiți sa mai schimbați cite ceva, cu perseverenta și ambiția dumneavoastră, în sistemul nostru medical!!!
Felicitări maxime! Citeam și mă gândeam..."Doamne, ce bine ar fi să avem mai mulți doctori ca dvs. la noi în țară!" Tot respectul!
Citind postarile despre diferite cazuri,fiecare rand emana pasiunea Dvs pentru acesta meserie...Felicitarile sunt prea putine pentru a exprima recunostinta bolnavilor pe care-i tratati....Sanatate si cat mai multe realizari
Când vă citesc îmi aduc aminte de o cântare creștină " Eu nu sunt de pe pământ". Minunat, dedicat ! 🙏
Mai exista îngeri pe Pământ, dumneavoastră sunteți unul!
Să vă binecuvânteze Dumnezeu cu sănătate! Să rămâneți același medic empatic,dedicat pentru pacient.Mintea sclipitoare și modul dumneavoastră de a lucra este în evoluție continuă. Felicitări!
Felicitări domnul doctor! Sunt de neînlocuit!Cinste dumneavoastră pentru tot ce faceți! Mult succes și multă putere de muncă! Bravo?
Sa va tina bunul Dumnezeu sanatos si plin de bucurie pe pamantul asta !!!!! Sa dati din bucuria dumneavoastra tuturor pacientilor si oamenilor din imprejur. Va multumim!!!🥰🥰🥰
Felicitări și multă recunoștință!Sunteți un înger pe pămînt!
Felicitări pentru tot ceea ce faceți sunteți cel mai minunat om care se dedica total meseriei
Ma coplesiti pana la lacrimi cu ceea ce faceti! Nu am cuvinte sa exprim tot binele pe care vi l doresc!!!
Felicitări și multa sănătate!
Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze mâinile, să puteți ajuta mulți oameni, aflați în suferință ! 🙏
Sloganul de la început se potriveste perfect băiatului neu(ochișorii mei),de două ori în 11 ani ,,a trebuit să fie mică,,și da au fost mici... Există îngeri pe pământ din care faceți parte!❤Multă sănătate d-nule Doctor!🙏
Felicitări și Doamne ajuta!
Totul ține de Dumnezeu si mâinile dv. Găsiți soluții pentru fiecare caz in parte. Nu e ușor dar asta demonstrează cât sunteți de dăruit acestei meserii. Mâinile dv si Dumnezeu fac minuni. Dumnezeu sa va binecuvinteze.
De-ar fi mai mulți doctori ca d-v......, ce frumoasă ar fi viața ! Felicitări !
Felicitări
Aveți mâini de aur și nu numai ci si sufletul. Sunteți o binecuvantare pentru toți cei care au trecutprin mainile dv precum si pentru cei care vor trece de acum înainte. Dumnezeu sa vă dea sănătate și putere. FELICITARI!! SA NE TRAITI!!
Felicitări pentru efortul depus spre schimbarea mentalităților și binele pacienților!
Mi se face pielea de găină și- mi stă inima numai cât citesc. Oricât de mică ar fi incizia,tot e un risc...e vorba despre creier...acum mă ia cu tremurat...Nu - i pentru mine lectura asta. Chapeau bas, pentru cei competenți, ce fac asemenea minuni!
De la zi la zi găsim mai rar doctori ca dumneavoastră! Mult succes în continuare! 🍀🍀🍀
Broșura pacientului cu tumoră cerebrală. Sejurul în spital
Văd constant în ochii pacienților care vin la consultații teama de spital și mă întreb de fiecare dată cum aș putea să îi familiarizez puțin cu atmosfera de aici dinainte să vină, să vadă că lucrurile nu mai sunt atât de rele ca odinioară.
Așa că, pentru pacienții mei cu tumori cerebrale, am creat un ghid/broșură, strict pentru sejurul în spital – ce se întâmplă pe zile și pe ore. Am încărcat-o pe site-ul meu, o găsiți la linkul de mai jos (intrați pe link și e un buton spre broșură). După filmulețul de deschidere e suficient să glisați dreapta-stânga pe ecranul telefonului.
doctorciobotaru.ro/brosuri/
De asemenea, pentru cei care au întrebări referitoare la internare, am creat o listă de 72 de întrebări referitoare la internare. Vă reamintesc că e tot pe site, la rubrica „despre internare”. Vă răspund în comentarii dacă întâlniți probleme.
Sper din suflet să fie de folos cât mai multor pacienți!
O mică mențiune: datele aferente broșurii (câte zile de internare sunt necesare, când aveți voie să mâncați, etc) sunt strict datele aferente pacienților mei. Nu trebuie luate în calcul în cadrul altor internări! Mulțumesc pentru înțelegere!
... Vezi mai multeVezi mai puține
Dragul mamei, felicitări! Ai bifat-o si pe asta! Iti doreai sa fii tot mai de folos si cat mai pe intelesul celor care au nevoie. Muncă. Multa munca in putinul timp liber pe care-l ai. Dar dorinta era mult prea mare ca sa nu il faci. Ai reusit! Iar daca fiecare dintre cei care-ti citesc postarile ar face si o distribuire, munca ta si dorinta de a ajuta pe cei care au nevoie de sfaturile tale, ar ajunge la muuuult mai multi cititori. Din partea mea, multa putere si sanatate!!!
Toata stima mea pentru tot ce faceti .Un doctor cu suflet .inainte de halatul alb sunteti om . Felicitări si un mare respect pentru dumneavoastră.Dumnezeu sa va binecuvinteze 🙏
Tot respectul pentru dăruirea și grija d-voastră pentru semeni ! Aveți inima și mâini de aur !!
Felicitări! Definitia dedicarii, dorința de implicare și schimbare ! Am citit broșura, wow, poate o să ziceți cu modestia pe care ne-ați aratat-o de fiecare data , că nu e nimic wow , că este ceva firesc, e dnul doctor , este wow ce faceți, cum va dăruiți și puținul timp liber tot pentru oameni, eu recunosc că reușiți să îmi redați speranta că încă putem schimba ceva in tara asta! In afara de faptul că aștept cu nerăbdare o nouă postare , in afara de faptul că ne dați și nouă curajul de a ramane la fel fără să ne schimbăm fata de cei din jur , ne insuflați și mai mult admirația, respectul și dorința de a fi oameni, printre oameni, pentru oameni.
Stimă si respect! Felicitări pentru tot ce faceti pentru pacienți dv!❤ Sănătate și putere d-nule Doctor!!🙏
Nu numai că ajutați bolnavii cu precizia și măiestria mâinilor, dar faceți să pară totul încurajator, după intervenții, prin cuvinte, pentru că sigur nu e ușor pentru pacienții care ajung în această situație. Sunt sigură că primesc încurajări și lămuriri și înainte ori asta e mare lucru pentru un om speriat. Mister sunteți pentru mine, chiar nu îmi dau seama cum facultatea de medicină a putut să scoată un așa doctor, ies sute de medici anual, dar eu nu am găsit niciunul care să dovedească măcar un 10% cât arătați dvs. Să fiți sănătos, cu putere de muncă și… de luptă în continuare!
Văd aici foarte multă munca, ambiție și dorința de a ajuta! Dacă ar fi fiecare doctor așa ar fi fenomenal! 🙏🏻 Va respect și am o încredere in dumneavostra , mare! Dumnezeu sa va ajute in tot !
Nu vreau sa va spar, dar cred ca termenul "sejur" nu prea se potrivește in acest caz. "Sejur" se poate folosi cel mult in cazul in care o persoana merge la bai la Techirghiol nu in cazul in care are o problema foarte grava care necesita o interventie neurochirurgicala intr-un spital. Eu stiu ca vreti ca ajutați si sunteti trup si suflet alaturi de pacienți si va apreciez in tot ceea ce faceti.
Felicitări domnule doctor sunteți un înger trimis de Dumnezeu , aveți o inimă de aur . Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze în fiecare secundă pe oriunde ve ți merge . Respect şi prețuire pentru tot ce faceți .
Am tot respectul pentru munca dumneavoastră , modul moder de tratare a pacienților . Va doresc multă sănătatea și putere de munca !
Felicitări!!!Sunteți un Medic minunat și se pare ca Dumnezeu ,va iubește atit de mult incit ,va da puterea de a reuși în foarte multe planuri si dorinte, de a va oferi cit mai mult timp,probabil din putinul dumneavoastră timp liber, în sprijinul oamenilor suferinzi și uneori ajunși la capătul puterii de a lupta cu boala și viata... Multa sănătate dumneavoastră și echipei cu care cooperati ,pentru binele pacienților!!!
Sunteti fenomenal,ati avut timp si pentru a scrie aceasta brosura care sunt sigura are ca scop principal reducerea stresului si limitarea crizelor de panica ,stari inerente ale tuturor bolnavilor indiferent de patologie .Sanatate multa si numai impliniri ....sunteti sigur ca sunteti ,pamântean ?...-))
Foarte frumos! Să le fie de folos oamenilor care au nevoie! Așa știu ce urmează să facă. Succes în continuare!
Felicitări! Foarte utile sfaturi!👏
Respect pentru dăruire și înțelegere față de oamenii aflați în suferință! Aveți toată admirația mea și mii de mulțumiri pentru dăruirea cu care mi-ați tratat fratele !
Mulțumim frumos! Multă sănătate și mult succes în tot ceea ce faceți, d-le doctor.
Extrem de util ghidul. Cat timp exista restrictii de efort/carat spre exemplu in cazul unui hemangioblastom cerebelos operat?
Te poți spala pe cap dacă ai apa calda,mănânci ca aparținător doar dacă rămâne ceva,dacă nu faci foamea...(ești controlat în sacoșe și ți se arunca mancarea)cât despre unele asistente,te rogi sa vina sa îți facă tratamentul.Cat despre dvs,pălăria jos,nu am întâlnit medic ca dvs.Mult succes pe mai departe.
Tot respectul pentru dumneavoastră și Dumnezeu sa va ajute ! Într-adevăr aveți mâinile de aur și harul de la Dumnezeu sa refaceți oameni !
Felicitari. Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru tot ceea ce faceți. Stima și respect.
Daca ar fi macar 50%din dr ca tine ar fi ceva , dar din pacate noi ca pacienti avem mult de suferit din cauza sistemului medical!
Respect, domnule doctor!
Timp dedicat pacientilor si multa munca la mijloc ! Iata ca se poate cand exista vocatie,dorinta de a te face util celor care au trebuinta! Un om potrivit la locul potrivit! Exista deci speranta ca mai suntem o natie umana si empatica ! Unii vor spune ca sunteti o exceptie dar sa credem in exceptia care confirma regula ! Toate cele bune si respect pt omul si doctorul din dumneavoastra !
Un medic cu suflet mare! Multă muncă pentru pacienții dv stra și dorință de a i ajuta și a le da curaj ,,că se poate și în spitalele noastre ". Sănătate și putere să va dea Dumnezeu!
Respect! Felicitări pentru tot ce faceti pe pacienți dumneavoastră! Va mulțumesc.
Despre cele ce nu se mai termină: cozile și spăgile
Lucrez într-un spital apropiat de Gara de Nord, care, în mod evident, atrage mulți pacienți care vin cu trenul. Și imaginați-vă cum ajung, sărmanii, după ore de stat în tren, la o ușă la care trebuie să stea, doar că de data asta nu scrie pe niciun bilet până la ce oră.
Personal, detest statul la coada. Mai mult decât atât, detest să stau la o coadă la care nu știu al câtelea sunt, ba să intre în fața mea câte unul și altul, problema cea mai mare fiind că eu sunt de obicei „altul”, iar asta se întâmplă cam la orice coadă din România.
Așa că mi-am promis că la ușa mea nu se va sta la coadă și cred că am și reușit, oricât de dificil ar părea.
În primul rând, a trebuit să selecționez foarte atent pacienții: dacă are o problemă care nici măcar nu e de neurochirurg, de ce să bată drumul de la...Vaslui ca să îi spun eu „nu sunteți de mine, mergeți la altcineva”?
În plus, nu mă ocup de patologia coloanei vertebrale, ceea ce anulează cam 80% dintre consultațiile mele.
Apoi, nu știu cum se poate că o consultație de 15 minute (atât consideră CAS că trebuie să dureze) să fie suficientă să încarc cd-ul pacientului, să stau de vorbă cu el și cu familia, să pun un diagnostic, să scriu un raport și să îi mai și răspund la întrebări.
Nu în ultimul rând, partea cea mai importantă: fiecare om care primește o veste nouă, are nevoie de timp să o digere, să se documenteze și abia apoi să vină cu o listă de întrebări. De aceea, de cele mai multe ori, dacă nu e o urgență, ar trebui să existe o întâlnire premergătoare consultației, în care se dau toate veștile, iar apoi se lasă pacientul să își creeze o listă de întrebări, așa încât consultația ulterioară să fie scurtă însă extrem de cuprinzătoare.
Întâlnirea aceasta, premergătoare, se poate realiza în online. De aceea, alaturi de Bogdan Ciubotaru (un nume aprope identic însă un suflet minunat) am creat în urmă cu câteva luni site-ul www.doctorciobotaru.ro .
Acolo, am încercat să ofer ajutor următoarelor categorii de oameni:
1. Oameni cu probleme descoperite recent (tumori cerebrale, epilepsie, anevrisme, etc). Pentru ei am creat rubrica „cereți o opinie”, unde se pot trimite documentele pentru o opinie complet gratuită, premergătoare unei consultații fizice. Au fost mai bine de 2000 de oameni cărora le-am oferit până acum o opinie și le mulțumesc pentru încredere!
2. Oameni care urmează să vină la internare. Rubrica „despre internare” vine cu o listă de 72 de întrebări, aproape exhaustivă, despre internare: documente necesare, cum se ajunge la spital, câte paturi are o rezervă, dacă există frigider, etc.
3. Studenți și rezidenți: pentru ei am creat pagina „Cursuri”, unde am încărcat cursurile la care am pus suflet și am lucrat sute de ore și care au fost cumpărate de câțiva prieteni și de 2-3 curioși. Deși există sute de studenți și de rezidenți care se plâng de faptul că nu înțeleg imagistica cerebrală sau neuroanatomia și că ar avea nevoie ca de aer de un curs curat și frumos, cei care au urmărit cursul se numără pe degete. Asta e țara în care trăim, m-am obișnuit cu gândul.
Site-ul așadar e funcțional și vă invit să îl accesați, las din nou adresa: www.doctorciobotaru.ro . Mi-a mai rămas să găsesc o soluție pentru cealaltă problemă pe care o detest: șpaga pe care tot încearcă pacienții sau rudele lor să mi-o vâre în buzunare. Unii, tupeiști, au făcut rost de adresa părinților mei și au încercat să îi mânjească pe ei, la câteva zile după operație, ca să înțelegeți până unde merge tupeul.
Dragii mei, nu am acceptat niciun leu de la niciun pacient de-ai mei până acum și nu voi accepta niciodată. Și nu mă interesează cine sunteți. Am operat de la vagabonzi la primari, de la mame de secretari de stat până la bunici de doctori. Pentru mine, toți pacienții sunt egali și impresionat voi fi doar de bunătatea din ochii lor, niciodată de gradele, banii sau cunoștințele de care dispun.
... Vezi mai multeVezi mai puține
Dr Ciobotaru Georgian . Medic neurochirurg Să dea bunul Dumnezeu să vă audă !!! Mă-nclin în fața dvs ! Suntem mulți care i-am întâlnit .
De pe ce planeta veniti domnule doctor?Sigur nu de pe Pamant si mai ales nu din tara aceasta!Putere sa rezistati in timp maniei confratilor dvs.!
Este cel mai clar mesaj că mai avem șanse.... Că Intr -o lume murdară și coruptă există și oameni corecți și cinstiți!Cred că sunteți singurul din acel spital...dar noi tot sperăm că îi veți ,,molipsi" și pe alții! Felicitări domnule doctor! Dumnezeu să vă ajute!
Ferice de mama dvs, ca tare mandra trebuie sa ma fie dansa cu asa mândrețe de băiat. Atâtea suflete ați atins încât s-or fi saturat și preoții sa va citească de sănătate 😜. Eu ma înclin si-mi scot pălăria în fata dvs în timp ce încă va am pe pomelnic și în România și în Canada. ...asta asa, sa nu cumva sa-si piardă GPS-UL bunul Dumnezeu. N-am sa uit niciodată ce-ati făcut pt mama și cu cata răbdare și grija ați fost alături de ea di de mine,în calitate de aparținător ( BTW... nu mi s-a desfăcut operația după ce ați scos firul...și nici nu s-a infectat). Sunt sigura ca și mami, de acolo de Sus, va mulțumește. Nu uitați,dacă vreodată ajungeți în Canada,umila noastră casa va sta la dispoziție. Va îmbrățișez
Daca as da tag aici tuturor medicilor care nu numai că au primit dar au așteptat insistent șpagă,as mânji pagina fără rost! Respect Domnule doctor și să vă dea Dumnezeu putere și sănătate să continuați să faceți ceea ce va place,cu demnitate!
Dr Ciobotaru Georgian . Medic neurochirurg , spre deosebire de altii, din Fundeni...De exemplu, un spital in care nu se ia şpagă, sp de nefrologie dr Carol Davila .Cunosc destui medici tineri si in alte locuri,care fac ce fac, din pasiune si cu empatie.Mă bucur că a inceput o stare de normalitate!
Cu siguranță, oferirea de bani sau şpăgi la doctori în România este o problemă extrem de serioasă, care a persistat de-a lungul timpului și care a afectat si afecteaza grav încrederea pacienților în sistemul medical. Există mai multe motive pentru care pacienții sunt tentați să ofere bani sau şpăgi medicilor, dar cele mai frecvente ar fi: 1. Accesul limitat la servicii medicale de calitate: Sistemul medical din România este suprasolicitat și subfinanțat, ceea ce face ca pacienții să aștepte mult timp pentru a primi consultații, tratament adecvat. Cati dinte cei care lucreaza in sistem -- de la medici, asistenti medicali pana la infirmieri trateza pacienții ca pe ființe umane cu drept la demnitate și respect??? Cei capabili de empatie și omenie sunt atat de putini încât.......in acest context, mulți pacienți cred că oferirea de bani sau şpăgi medicilor ar putea oferi access sau accelerarea in primirea tratamentului/actului medical , chiar dacă aceasta este o practică ilegală și imorală. 2. Neîncrederea în sistemul medical: Din cauza prea multor cazuri de corupție și ineficiență în sistemul medical românesc, mulți pacienți nu mai au încredere în medicii și asistenții medicali și cred că oferirea de bani sau şpăgi este singura modalitate de a obține servicii medicale de calitate. 3. Respectul cultural pentru autoritate: În cultura românească, este tradițional se ofere cadouri și şpăgi pentru a arăta respect și recunoștință față de persoanele cu poziții de autoritate. Acest obicei cultural este adesea transferat și în relația dintre pacienți și medici, unde pacienții pot considera că oferirea de bani sau şpăgi este o modalitate de a arăta respect și recunoștință față de medicii lor. Da! oferirea de bani sau şpăgi la doctori este o practică ilegală și imorală, care poate avea consecințe grave pentru pacienți și medici. Pacienții ar trebui să aibă încredere în sistemul medical și să se bazeze pe el pentru a primi tratamentul adecvat, în timp ce medicii ar trebui să își îndeplinească datoria fără să accepte șpăgi sau alte favoruri. Nu îmi pot imagina cand autoritățile vor lua măsuri concrete pentru a îmbunătăți sistemul medical și pentru a combate corupția și ineficiența din acesta, astfel încât pacienții să aibă încredere în serviciile medicale oferite și să nu mai fie nevoiți să ofere bani sau şpăgi pentru a primi tratamentul adecvat. Asadar , Domnule doctor, cei ca dumneavoastra sunt extrem, extrem de rari și cu respectul cuvenit pentru ceea ce faceți... nu as numi "tupeu" (încercarea de a oferi compensații a unor pacienți sau aparținători ai pacientilor)...din motivele enumerate mai sus. (E o forma disperata de a cere ajutor....sau de a mulțumi pentru ceva nesperat...si poate cu profesioniști ca dumneavoastră va dispărea cu timpul... ) 🍀
Dr Ciobotaru Georgian . Medic neurochirurg Să vă dea dumnezeu multă sănătate, sunteți medicul care își iubește meseria cu adevărat !Mult succes și tot respectul !😘😇😇
Dr Ciobotaru Georgian . Medic neurochirurg Sunteti un inger pe pamant, Dumnezeu sa va dea sanatate si succes in tot ce va propuneti! V am cunoscut la Brain institut . Un medic extraordinar si om de exceptie! Ne bucuram ca v am cunoscut!
Domnule doctor, daca pacientii vin la dvs dupa operatie, sa si exprime recunostinta pentru felul in care au fost tratați, nu inseamna ca e șpaga, e un cadou pentru un om bun , care i a tratat asa cum au sperat. Daca e ceva ce vrea sa dea ina8nte de operatie, asta e altceva. Eu nu dau niciodata șpaga numanui ca sa l determin sa se poarte normal , dar daca un om se poarta cu mine asa cum trebuie sa se poarte, intotdeauna duc un cadou. Poate si pentru ca mi e drag sa fac cadouri. Deci una e sa i dai cuiva ceva ca sa l determini sa si faca meseria corect si alta ca sa i multumesti.
Dr Ciobotaru Georgian . Medic neurochirurg felicitări! Tot respectul ptr Dv și dl dr Sergiu Stoica! Operata la Monza, și sunt ok, mulțumită dv și întregii echipe
Observ in ultimii ani ca exista o claritate a actului medical, pentru medicii tineri crescuti in Romania. Iar claritatea aceasta sta mereu( afara de cunostintele efective, examinari, proceduri etc,despre care nu-mi sade bine a vorbi, ca nu-i aria mea)pe bunatate, omenia aceea veche sau empatia de astazi. Draga Omule, doctor in viata asta, cred ca e un efort constant ceea ce faci. Dar cred ca daca esti atent, ai sa auzi si ecoul ce se intoarce inapoi catre tine, cu gandurile bune trimise de oamenii pe care i-ai operat sau tocmai ca nu i-ai operat, carora le-ai vorbit sau care te citesc, ca mine.
Va multumesc Dle Dr pentru tot ce ati scris ,pentru munca Dv laborioasa. Sunt studenta ,sunt la inceput de drum in medicina! Lucrarile Dv sunt clare ,pe intelesul celor care cauta sa invete! Multumesc mult! 🙏❤️🙏
Se poate face și altfel, in UK se practică în cazul un care pacienții sunt foarte mulțumiți de anumite servicii din spital, să facă donație Spitalului/ clinicii respective în cont. In acest fel se face ceva in plus pentru spital din donații, totul pe fata, și transparent, ceea se ajuta următorii pacienți și munca mai ușoară a medicilor prin achiziționarea de echipament. Dacă tot vor pacienții să fie recunoscători, și așa nu e șpagă. Ca și atenție/cadou se accepta doar un buchet de flori, o cutie de ciocolata personalului, niciodată bani, și totul până în 10-20 lire maxim. Donațiile sunt cea mai buna variantă pentru cei care vor sa fie recunoscători și toată lumea are de câștigat. Felicitări pentru articol și pentru că aveți curajul sa fiți vocal in legătură cu aceste aspecte care inca la noi sunt parte din "normal".Mult succes in activitate!
Într-un singur suflet s au adăpostit toate faptele bune. Omenie, sinceritate, corectitudine, profesionalism, cultură, finețe si lista poate continua. Foarte frumos. Toți medicii din țara asta au un exemplu de urmat. Anii trec dar întotdeauna sa rămâneți același. Felicitări.
Felicitări dm doctor sunteți un om minunat un doctor super minunat. Vă mulțumesc din suflet pentru tot ce ati făcut pentru fiul meu. Mulțumesc la Dumnezeu ca existați ca emanati o bunatate si faceti omul din fața dumneavoastră sa nu se simtă stinger. In 24 de ani nu am întâlnit medic ca dumneavoastră. Va mulțumesc pentru tot si ma rog la Dumnezeu sa va binecuvânteze cu si mai multe succese. Frati lui Alexandru va admira și va respecta. Va suntem veșnic recunoscatori!
Felicitari! D-le. Doctor, citesc și nu-mi vine sa cred ca existați!Mai avem speranță ca vom trăi sa fim tratați corect în spitalele românești! Dumnezeu sa va dea putere și sănătate!🙏
Ador sa va citesc postările,savurez fiecare cuvânt în parte. Simt sufletul și dedicația dumneavoastră în fiecare dintre ele. Legat de subiect,ma gândesc 🤔🤔🤔,poate "șpaga" despre care vorbiți ar putea fi doar un gest de recunoștință,în situația când nu este impusa de către medic,din partea celor care se simt salvați dintr o situație dificila. Va salut cu respect și profund recunoscătoare pentru felul în care va faceți profesia!!!
Și familia mea , va poarta respect și vă dorește așa să rămâneți toată cariera d-voastră ! Ați salvat viața soțului meu ( fără șpagă ) și ne ați îndrumat cu toată dragostea și dăruirea ,pentru meseria de doctor ! Sunteți minunat !
Domnul doctor,dumneavoastra sunteti un înger! Eu va multumesc infinit pt ca: imi răspundeți la mesaje de fiecare dată când va scriu,mi-ati citit nu un RMN,ci chiar mai multe,pt toate opiniile dumneavoastra si toate astea,,GRATIS"! ( cu toate insistențele mele,nu ati vrut nici in ruptul capului să-mi trimiteți un nr de cont 😁) aici nu se numea șpagă, era timpul si munca dumneavoastra. Dar sunteți un ,,OM" cum rar întâlnești! Va îmbrățișez!
Sigur este o realitate . La Spitalul Bagdazar este prof Vasile Ciubotaru ,cu aceleasi principii ,de la ușă căruia nu pleci , fără să te vadă , chiar de nu ai trimitere ! Nu mai vorbesc , de renumitul prlof Florian de la Cluj , la care la fel am intrat doar în baza unui telefon de programare , destul de repede . Peste tot , si la noi la Bacău , sunt medici ,care nu au treaba cu banii , dar sunt f aglomerăti si stresați pt ca sistemul ii încarcă . Stiu neurochirurg ,la Bacău , care seara de seara merge la spital pt contravizită !
Am căutat informații despre cuvântul “șpagă” în dicționar și am găsit doar referințe scurte: șpagă=mită, șperț, bacșiș, etimologie: rusă. Atăt de puțin despre ceva atât de des întâlnit și folosit în societatea noastră de parcă și DEX-ului îi e teamă să-l pronunțe. Încurajator este faptul că există oameni asemenea dvs, într-un sistem în care cuvântul ăsta era folosit pentru deschiderea unor “uși”, care de altfel, trebuie să stea mereu larg deschise. Speranța există! Succes, reușite și multe satisfacții în continuare!
În urmă cu 7 ani am auzit aceleași vorbe ..La mine toti pacienți sunt la fel ..le am auzit de la o doctorita in spitalul Fundeni..Nu stiu daca fac bine ca ii dau numele ,doamna doctor este la pensie din pacate pentru copii care au nevoie de ea ..Iuga Badea Tatiana...este medicul care mi-a salvat copilu de la moarte ...un medic care nu accepta asa numita ""șpagă ""..un medic cum rar întâlnești..sa ii de-a Dumnezeu sanatate
Felicitări! Înainte de a fi medic,profesor etc....trebuie sa fi om.Mai sunt în București oameni adevărati, nu mi-a venit sa cred că exista,de multi ani cutreier spitalele..dar poți să-i numeri pe degete.Sa aveți sănătate și putere, și poate se va schimba mentalitatea.
Reeeessspeeect! Asta strig in gura mare! Sa va tina Dumnezeu sanatos ca asa ceva mai rar intalnesti! Ar trebui sa va cloneze...sincer. Inca doi medici am intalnit in viata mea care si au ferit buzunarele si n au acceptat nici o atentie desi as fi vrut sa mi intorc cumva recunostinta...si pot sa spun domnul dr Iancu George de la spital Filantropia un om exceptional si un domn doctor de la pneumologie Buzau.Asemenea doctori sunt foarte rari de accea cei aflati in suferinta si salvati nu stiu cum sa reactioneze in ideea ca mai au poate nevoie si altadata si sa aiba cumva o portita intredeschisa. Nu suntem educati in acest sens pentru ca traim intr o astfel de societate unde dreptatea si corectitudinea nu prea au loc..Inca o data domnule dr .va doresc ca tot ce va doriti sa se implineasca si sa aveti parte de cele mai frumoase realizari!
Sărbători cu liniște în suflet vă doresc!
Vizitele la bunici, deși mai rare, le trăiesc cu aceeași poftă ca în prima zi de vacanță, când mă abandonau părinții la țară și se întorceau fericiți, acasă, să facă…ce fac oamenii mari când rămân fară copii prin preajmă.
Paștele nu e nicio excepție, anul acesta bucurându-mă că pot să merg la slujba de Înviere alături de bunica mea, care a trecut curând de 80 de ani. Partea cea mai dificilă a fost drumul, fiind nevoiți să facem slalom printr-o armată de vreo 20-30 de câini, a căror înmulțire a scăpat complet de sub control. Sper că într-o bună zi, cheful de muncă al autorităților responsabile va învia precum Iisus.
Acum…eu dus foarte mult pe la biserică nu sunt, așa că fiecare intrare în Casa Domnului e un prilej de a mă minuna și de a comenta, întocmai cum mulți o fac când ajung pentru prima oară într-un spital (asta fiind de cele mai multe ori într-o Unitate Primiri Urgențe, rareori reprezentativă pentru întregul spital). Iar comentariile, atunci când sunt sincere, sunt întotdeauna binevenite, pentru că sunt o modalitate cinstită de a înțelege ce putem îmbunătăți, oricât de dureros ar putea suna.
Stăteam și mă gândeam, cum ar fi dacă aș decide să creez mâine un cult religios cu aceleași ritualuri/obiceiuri/dogme ca ortodoxia, doar cu un nume diferit: în câți ani aș avea oare primii zece adepți?
Aș promite aceleași lucruri: sluuuuuUUUuuUUUUUuuuUUUUUUUUuuuujjjjjjbbbbbeeeeEEEEEeeeeEEeeEEEEEEE lălăite pe toate tonurile din care nu înțelege nimeni o iotă, segregarea femeilor într-o latură a bisericii, departe de soții lor, interzicerea evidentă a femeilor în altar, prioritizarea bărbaților la miruit, cotizarea la fiecare slujbă cu 5-10-50 de lei dacă vrea enoriașul să îi strig sau nu numele celui drag în lista de nume (sigur, nu ar fi o regula ci doar un obicei, nu l-aș impune eu dar nici nu l-aș opri), nicio explicație coerenta a Bibliei în timpul slujbei, poate maxim în timpul predicii, repetarea unor texte de nenumărate ori până se plictistește si cel mai răbdător cuvios, etc.
Mai mult decât atât, aș face totul în numele unui Mântuitor care a propovăduit sărăcia fizică și trupească însă bogăția spirituală, motiv pentru care aș polei totul bineînțeles în aur.
M-aș ocupa și de partea socială, în care preotul ar deveni un element principal al comunității, iar unii dintre ei ar putea, în timpul liber, să țină lejer ore de antreprenoriat.
Adevărul, vorbind cinstit, este că din momentul în care mi-a pus profesoara de religie un 6 în gimnaziu că n-am știut ce-a spus Papa Pius al țâșpelea în nu știu ce sinod, s-a rupt lanțul de iubire între mine și dogma religioasă, iar relația mea cu Dumnezeu s-a cristalizat într-o legătură directă, în care nu au loc preoții, călugării, diaconii, episcopii și alte elemente birocratice. Ba chiar, dacă e undeva, vreun călugăr care se roagă pentru mine, l-aș ruga mai bine să mă lase întru ale mele și să pună mâna să schimbe ceva fizic în lumea asta, căci mai sfinte sunt mâinile care muncesc decât gurile care se roagă.
Întorcându-mă la gânduri mai bune, vă doresc sărbători cu liniște în suflet și mă rog la Dumnezeu să vă țină sănătoși, căci dacă în biserică sunt atâtea, în spitale sunt și mai multe.
Hristos a Înviat!
Mulțumiri lui Prateek Gautam pentru poza postată pe Unsplash
... Vezi mai multeVezi mai puține
Adevărat a înviat! Sinceritatea dumneavoastră este unica și de apreciat !
Eu am înțeles. Și mi-a plăcut. Mult. Subtil,de bine și de bun simt. Multă stima !
Cât adevăr in aceste rânduri ! Sărbătoarea învierii Domnului și legătura cu Dumnezeu sa o avem fiecare in suflet! Paste fericit! 🙏🏻
Acolo este Lumina Învierii...in Suflet și-n Simțire! Hristos a înviat!
Adevărat a înviat!🤗
Paște fericit ! Sărbători binecuvântate!
Paște liniștit si binecuvântat! 🤗🙏
Sărbători binecuvântate va doresc!
Zile de sărbătoare cu bucurie în suflet!
Paște binecuvântat! 🙏
Sărbători binecuvântate!
Paște binecuvântat! 🤗
Adevărat a înviat!
Paste fericit! 🤗😘
Sarbatori frumoase!😘
Paste fericit!
Adevărat a Înviat 🙏
Sărbători binecuvântate!
Sărbători binecuvantate!
Adevărat a Înviat! Sărbători liniștite alături de cei dragi! 🤗
Adevărat a înviat!
Sărbători binecuvântate!!!!
Adevarat a inviat! Sarbatori Pascale binecuvantate cu liniste si bucurie si multa sanatate
Adevărat a Înviat!
Sărbători binecuvântate!
Am creat un curs de IRM cerebral pentru începători, așa cum îl visam la început
Cum să dispară teama de IRM-ul cerebral, de toată anatomia aia complicată si cum poate cineva cu cunostinte limitate sa se uite corect pe o investigație atât de complexă precum IRM-ul cerebral?
Orice domeniu de activitate este intimidant într-o primă etapă, iar neurochirurgia nu este o excepție. Însă, cu sprijinul corect, orice domeniu poate deveni, în timp, unul fascinant și ușor de înțeles.
Astfel, m-aș fi bucurat enorm în primele mele luni de rezidențiat dacă cineva și-ar fi luat timp să îmi explice “ca pentru copii”, IRM-ul cerebral (“RMN-ul” în denumirea veche) și puțină neuroanatomie, ca să pot “apuca” de undeva cazurile.
Am înțeles intre timp de ce nu am găsit un astfel de curs – pentru că e foarte greu de creat! Însă, după 6 luni și mult peste 200 de ore de muncă, am reușit să creez un curs care, sper eu să fie de folos studenților, rezidenților și chiar pacienților care sunt curioși să vadă și să înțeleagă cum arată un IRM cerebral normal (fiziologic), urmând ca ulterior să creez cursuri pentru fiecare patologie în parte. Este doar prima jumătate a cursului, urmând să creez a doua jumătate în funcție de evoluția acestuia. Cursul, cred eu, se pretează de asemenea medicilor de familie, medicilor urgentisti, neurologilor și oricărei alte specialități, cu excepția celor care centrează imagistic creierul: neurochirurgie, neurorardiologie,etc
Din păcate, nu este un curs gratuit decât în primele 15 minute, însă prețul pentru două ore este de numai 109.99 lei, similar unei meditații de profesor de gimnaziu.
Stiu că poate fi piratat, însă apelez la bunavoință dumneavoastră să îl achiziționați totuși dacă l-ați văzut și v-a plăcut. Orice părere este binevenită pentru a-l modifica sau pentru a îmbunătăți cursurile viitoare. Linkul cursului mai jos. Orice distribuire este extrem de apreciata!
Link pentru cursul complet: www.udemy.com/course/curs-irm-cerebral-fiziologic-partea-întăi/?referralCode=C475D901F02A2B1BC981
... Vezi mai multeVezi mai puține
Felicitari si cat mai multe reusite sa aveti! Sunteti o minune ca si doctor si om, plus o insipiratie de nemarginit pentru cei care vor sa urmeze o cariera in medicina! 🤗🤗🤗🤗
Esti "creier" ba baiatule👏💪🧠 Nu's medic si nici student, sunt doar pasionat, insa cu profesori ca tine m-as inscrie si eu la neuro.
Dumnezeu lucrează prin oameni...destoinici!👏💪
Ciubotaru este omul lui D-zeu!
felicitari!!
Felicitari! Un medic model!❤🙏
Ii este teama cuiva de RMN? A făcut cineva din domeniu vreo gafa publica și a speriat pacienții?
Felicitării pentru implicare !
Felicitări pentru ,,OMUL" din dumnevoastră!👏
Felicitari!
Felicitari !
Felicitari!
Felicitări!
Felicitări !! Succes in tot ce întreprindeți !! Sărbători fericite !!
La cât mai multe reușite ! Felicitări OM și Medic Extraordinar ♥️👏
Vă felicit și vă urez succes în tot ceea ce faceți !Doamne ajută la cât mai multe realizări, domnul doctor!
Felicitări!
Un om și un medic minunat. Dumnezeu să vă dea sănătate, liniște sufletească și putere de muncă. Felicitări!
Felicitări și mult succes ,Dumnezeu să vă ajute în tot ce vă propuneți!Paște binecuvântat!
Felicitări !!Doamne ajută!
Felicitări și reușite în continuare!
Doamne ajuta !
Mult succes în tot ce faceți!!🍀
Felicitări! Mult succes,d-le dr.
Felicitări pentru ceea ce faceți și mult succes!
Măseaua de minte
A apărut de curând în spațiul public o știre despre un tânăr care este în stare gravă, internat într-un spital din Constanța, cu șase operații la activ, după o „banală” durere de măsea.
Nu știu mare lucru despre caz și nici nu vreau să mă dau cu părerea, dar cred că sunt mulți care nu știu cât de severă poate fi o astfel de infecție, iar aici mă simt dator să vă ajut cu informații care pot salva un om.
Puțini au fost fericiții care nu au avut o durere de dinți măcar o dată în viață. De cele mai multe ori, durerile dentare sunt provocate de carii. Pe de altă parte, o cauză mult mai severă când vine vorba de o durere de măsea o reprezintă abcesul dentar – o adevărată pungă cu puroi în dinte sau în jurul lui, în tot osul acela poros care protejează bacteriile și le lasă să se înmulțească.
Că să înțelegeți cât de severă este această patologie, până să apară antibioticele, rata de mortalitate în cazul abceselor netratate era de 20-40%! (www1.racgp.org.au/ajgp/2020/september/dental-abscess-death-and-morbidity)
Cum mor bacteriile din aceste abcese? Ați spune „cu antibiotice”, însă aici avem mai multe probleme. În primul rând, nu e obligatoriu ca antibioticele pe care le luăm chiar să fie eficiente (fie nu sunt tipul potrivit pentru acele bacterii, fie nu pătrund în profunzime, etc). Apoi, o altă problemă e cea a administrării incorecte (doză mică, un timp prea scurt, etc) – bacteriile pot deveni rezistente la antibioticul respectiv, iar în situația în care infecția vă reapărea, același antibiotic poate fi inutil, pierzând timp prețios pentru tratamentul corect.
Ce se întâmplă în situațiile acestea? Bacteriile distrug osul și vasele de sânge, iar de aici doar cerul le e limita, pentru că odată intrate în sânge pot ajunge oriunde: creier, gât, plămâni, etc.
În creier, când diametrul abcesului depășește 2,5 centimetri, se recomandă intervenția chirurgicală. Când sunt mai multe și mici, grupate, se poate opta pentru intervenție. Când murdăresc lichidul care „spală” creierul, se poate recomanda intervenție. Când produc blocarea drenajului de lichid, ghiciți ce! Se recomandă intervenție! Iar când nu se recomandă intervenție, se poate recomanda drenaj pentru culturi bacteriene, care este tot un soi de mini intervenție! Iar tratamentul antibiotic pentru o infecție la nivelul creierului durează săptămâni sau chiar luni, atunci când este eficient (ceea ce nu e obligatoriu)!
Așadar, oricât de neplăcut credeți că este, aveți minte și mergeți la medicul stomatolog și cereți-i ajutorul oricând aveți o durere de dinți! Vă explică el ce investigații vă sunt necesare, dacă e abces sau nu, ce tratament trebuie luat și ce intervenții stomatologice (unele extrem de urgente, salvatoare de viață). Altfel, aveți toate șansele să ajungeți pe masa nu unuia, ci a mai multor chirurgi, cărora li se cere să fie mici Dumnezei, să dea șanse unui pacient care din start intră pe ușa spitalului fară nicio speranță de la o „banală durere de măsea”.
Multumiri lui Colourblind Kevin pentru poza postata pe Unsplash
... Vezi mai multeVezi mai puține
✌️ pățită fix acum doua săptămâni . Masea cu durere am stat fix o săptămâna cu durerea și luat analgezice fix după o ureche pana intr o noapte când am crezut ca mor la propriu . A doua zi de urgenta la doctor aveam o infecție atât de mare încât imi plecase pe canal , in momentul in care mi a drenat m am umplut și eu și doctorul la propriu de sânge cu puroi . Mi-a zis doctorul ca puteam sa mai stau câteva ore , ironic fiind , aveam toate șansele “sa îmi cânte popa” fiind masea de sus și având șanse sa îmi plece la cap infecția . Ești un medic extraordinar și nu numai ca am trecut prin mâinile tale in sala de operație dar faptul ca ne dai aceste lecții in social media , poate nu pe toti dar sunt sigura ca pe majoritatea ne ajuți enorm . Sa te țină Dumnezeu sanatos sa poți face in continuare binele pe care îl faci . 🤗🤗🤗
Expresia asta cu "banala" infectie, "banala" apendicita (ba chiar am vazut intr-un ziar ca a murit cineva dupa un "banal" gastric sleeve) e absolut oribila. Nicio boala defapt nu e "banala", si se poate muri, in ciuda interventiei medicilor. Din acest motiv va felicit pentru postare.
Buna seara vă mulțumim de sfaturile indicațiile dumneavoastră chiar daca nu profesați că medic stomatolog Santeti un om cu suflet vreți să ajutați orice pacient indiferent de diagnostic Felicitări dom dc
Bună seara, am avut onoarea să vă cunosc personal,pot spune că nu am mai întâlnit un OM empatic ,precum dumneavoastră,să-i pese așa mult de pacienți și să-i trateze cu atâta căldură, vă mulțumesc și va doresc sa rămâneți același OM și MEDIC PROFESIONIST!
Eu am aflat abia in Germania ca abcesul (la o masea de minte in cazul meu) este o Urgență medicala. Doar ca pe meleagurile astea nu doar ca esti preluat în ziua imediat următoare, ci si intervenția este decontata 100 % din asigurarea medicala. Cred că astfel de măsuri sunt luate de stat pentru a încuraja populația sa meargă la doctor. La noi, pare ca binele pe care statul ni l-a vrut în pandemie, s-a terminat cam acolo, neexistând nicio politica coerenta pentru protejarea vieții.
Multumim pentru sfaturi. Interesant articol. Bunul Dumnezeu si Maicuta Domnului sa va insoteasca pe tot parcursul vieti.. Ca sunteti un suflet minunat care ajutati oameni bolnavi. Imi pare bine ca v- am cunoscut. Va doresc multa sanatate si mult succes in carieră. Doamne ajuta!
Parcă văzusem la știri că a murit..... Aveți mare dreptate în tot ceea ce spuneți, dar avem o populație mult prea săracă, oameni care nu își permit să meargă la medic..... am plătit pt 3 carii, obturație pe canal, analgosedare , copil de 3 ani , 2000 lei. La 2 ani diferență din nou probleme din nou 1500 lei. Cel puțin în mediul rural, sunt oameni care nu au ajuns în viața lor la un dentist.
Sa stiti ca si eu am avut probleme cu maseaua minti,am primit curent intr-o noapte lasind geamul deschis la serviciu,era crescuta puna in gingie si s-a infectat ,dar nu vreau sa va descriu durerea si cit s-a inflamat gingia ca nu se mai vedea puiutu de masea ,dar mi-a scos-o ,nu as mai vrea sa retraiesc acel moment ,era demult prin 1988,dar medicina a avansat mult de atunci ,nu stati sa rabdati durere
Mi se tot spunea că sunt in doagă dinților, că sunt obsedat și dau bani mulți etc.Urata realitate este că nu se duc la stomatolog nici când doare. Sau un simplu control.Se scot dinți intr o veselie și implantul este scump. Ce să le mai explici de triunghiul cavernos care este calea fatală de migrație bacteriană. Cunosc caz care a murit de septicemie cu mari adenopatii mediastinale. Este trist căci sunt morți evitabile. E bine că citesc oamenii.Poate unii vor acționa.
O durere de ureche poate fi cauzată de măseaua de minte, fără ca aceasta să doară? Medicul ORL-ist mi-a spus că nu este nimic în neregulă din punct de vedere orl.
Doc, asta tine de educația noastră a tuturor. Tine de cat de bine iti cunosti organismul si de cat de "destept " esti .
In urma cu 40 ani am suferit o operatie pt granulom la un dinte..era inainte de 90 si nu prea existau anestezii ca acum..si acele vai mama mea.Cu toate astea am stat cuminte si am suportat durerile chiuretajului, si imi aduc aminte cuvintele Dnei Dr..stiu ca te doare..dar vreau sa te curat ca lumea..sa nu te deschid iarasi.Sa va mai spun ca era dintele din fata si o luna am fost umflata Dar a trecut si nu am mai avut niciodata probleme cu acel dinte.
Mulțumesc pentru relații , tinere doctor ! Știam că poate face probleme măseaua de minte ,dar pare prea mult .O săptămâna cu bine !
Multumim mult pentru o explicatie pe care o putem intelege cu totii! Avem nevoie de explicatii- si multe! Din experienta, durerile cauzate de abcese dentare sunt intense, mai greu de suportat decat durerile nasterii. Ce ma sperie insa este faptul ca, in toate infectiile, bacteriile par a fi din ce in ce mai rezistente. Ce se intampla mondial cu cercetarea pentru noi antibiotice? Ne vom intorce la rata de mortalitate a infectiilor de dinaintea antibioticelor?
Multumim pt sfaturi ,domnule doctor! Si speram sa citească articolul măcar câțiva din cei ce își dau cu părerea despre medicina și medicamente!
Bună eu știu ce e durerea de măsea am pățit o
Bună seara! Orice tip de abces este periculos? Sau doar la maseaua de minte?
Antibiotice luate ca pe niște bomboane, după ureche, ori de câte ori se acutizează o infecție, multe asemenea episoade de acutizare, și uite ce se întâmplă. Cat sa mai poată lupta și organismul? Cel mai mare dușman al sănătății este neglijenta.
Am fost umflata la un canin, intr o luna jumate, de trei ori. A fost groaznic. Antibioticul luat in tot acest timp, n a fost eficient. Am ajuns la un tanăr doctor, dedicat meseriei. Mi a facut drenaj, apoi 6 zile la rand de doua ori pe zi, menșe,apoi din doua în doua zile, doua saptamani! Intr un cuvant, m a salvat!
Sunteti un om minunat Eu unul va multumesc din suflet Bunul Dumnezeu sa va ocroteasca pe dv si familia dv 🤗🙏
Foarte interesant și util de știut. Mulțumim frumos că le informați și ne luminați.
ZI FRUMOASĂ ȘI BINECUVÂNTATĂ !
Mulțumim frumos d-le doctor! Fiți sănătos!
Va multumim!🤗
De ce sa nu recunosc, am gresit odata, am avut abces dar s-a spart…..apoi a disparut, nu am fost la dentist! cred ca am fost doar norocos!
De 8 Martie
Dacă Dumnezeu ar fi făcut un chinez în locul femeii, probabil acum ar fi fost șarpele mâncat în locul mărului. Însă, chiar și așa, tot prețuim femeile ca pe cel mai frumos dar pe care El ni l-ar fi putut face.
La mulți ani tuturor femeilor!
... Vezi mai multeVezi mai puține
Mulțumesc frumos! La mulți ani și mamei dumneavoastră și tuturor femeilor, colegelor din cercul de prieteni! Doamne ajuta! Multă sănătate și fericire alături de cei dragi! La cât mai multe reușite!
Mulțumim! Asemenea femeilor dragi dumneavoastră!
Multumesc ! ...La multi ani tuturor doamnelor din viata dvs ❤
Multumim pentru gandul bun si cuvintele frumoase! Cu prețuire!
Mulțumim din suflet! La mulți ani binecuvântati de Dumnezeu și femeilor din familia d-voastră! Vă îmbrățișam cu mare drag! 😘🤗😘
Și chiar l a făcut! Mulțumesc! Prețuire!
La multi ani doamnelor si domnisoarelor care fac parte din viata dumneavoastra! La multi ani mamei dumneavoastra !
Mulțumim!O primăvară frumoasă!
Va multumesc frumos d-le dr. O primavara frumoasa sa aveti alaturi de cei dragi d- voastr!
Mulțumim frumos pentru urări!
Bună dimineața! Mulțumim frumos!
Mulțumim pentru urări!
Mulțumim frumos!!
Mulțumim d-le dr, pt gândurile minunate🌹
Mulțumim ! O primăvara frumoasa și dvs!
Mulțumim frumos d-le doctor pentru gândurile bune! Cu chinezul săracu,bine că... a rămas nemâncat.
Mulțumim! La mulți ani femeilor speciale din viața dvs.!
Mulțumesc pentru urări și pentru ce ați făcut pentru mine 👋
Mulțumim, petru gîndurile frumoase
Mulțumim frumos! La mulți ani și Mamei dumneavoastră și tuturor femeilor!
Mulțumim frumos domnule doctor . La mulți ani tuturor femeilor din familia d.voastră în special mamei care vă crescut aşa frumos .
Mulțumim, domnule doctor! La mulți ani, femeilor dragi din viața dumneavoastră, cu precădere mamei!
Mulțumesc, domnule doctor! La mulți ani și mamei dumneavoastră!
Mulțumesc!
Mulțumim domnule doctor! Primăvară minunată să aveți!
„Nepoate, spălată e că nouă!”
În diminețile puține în care ne făcea tata de mâncare, copii fiind, primeam uneori omletă cu șuncă: trei felii de șuncă într-o tigaie cu trei ouă – uitată pe o parte, întoarsă pe cealaltă până era ca o clătită uscată care se ducea pe gât doar cu multă apă. Da, poate că era ceva mai puțin creativ decât mama la capitolul mic dejun, însă omleta aia îndeplinea o funcție clară: „cel mai sățios mic dejun de banii pe care-i avem”, pentru că părinții mei ar fi muncit oricât să știe că nu îndurăm foamea.
Trăiam poate cea mai sumbră perioadă din viața mea din punct de vedere financiar, când banii mei de buzunar pe o săptămână erau cât un bilet de autobuz, iar bugetul familiei era dezbătut între noi toți – nimeni nu primea mai mult, nimeni nu ieșea în oraș, nimeni nu își cumpăra ceva special și nu își îndeplinea vreunul vreo dorință. Cred că era ceea ce se numește astăzi „supraviețuire” și învățasem să mi se pară ceva firesc.
Tot copil fiind, în numeroasele vizite la ORL, căci aveam veșnic amigdalită, vedeam trusele alea mari de instrumente prin care doctorul scormonea cu nesaț până găsea ce îl interesa. În anul patru de facultate, în Italia, realitatea era alta: instrumentele erau de unică folosință. Truse de câte trei instrumente, pentru sutură în gardă, din inox. Uneori desfăceai o trusă pentru un singur instrument, iar celelalte se aruncau, nefolosite, fiind considerate desterilizate. Apoi, rezident fiind, am văzut în Franța și în Statele Unite că inclusiv bipolarele (instrumente de înaltă calitate, unele 150 de dolari bucata) erau de unică folosință, deși erau construite să reziste foarte multe ore.
Care e limita dincolo de care nu mai putem spăla, încălzi și usca un...fier? La o atingere a unui pacient? La două? Dacă scula aia stă în contact cu pacientul trei ore? Zece? O lună? Un an?
Care e limita la care ne batem joc de instrumente și de banii oamenilor care cotizează la sistemul de sănătate și care e limita la care ne batem joc de sănătatea oamenilor resterilizând instrumente, majoritatea din metale scumpe și create cu înaltă precizie să poată rezista ani de zile în câmpul muncii, însă vândute ca fiind de unică folosință?
Umblă vorba prin târg că niște doctori au luat niște dispozitive de la oameni morți și le-au implantat unor oameni vii. Nu știu realitatea, nu sunt aici pe post de judecător. Nici nu mă interesează cine sau ce a făcut, dar a aparut o dilemă etică în care sunt, fară să vreau, implicat moral, pentru că mă doare sufletul când știu că arunc un instrument gândit să fie refolosit.
Stimulatoarele cardiace sunt construite să funcționeze zeci de mii de ore. Tijele și șuruburile sunt gândite să reziste, nemodificate, mii de zile. Drenajele sunt făcute să dreneze vieți întregi. Totuși, dacă omul moare, le aruncăm. Și poate e corect, că suntem o țară destul de bogată, cu un sistem de sănătate care își permite să cumpere dispozitive medicale noi. Dar ce facem cu țările sărace, unde astfel de dispozitive sunt aproape inexistente? Oare am fi numiți mărinimoși să le spălam, curățăm, sterilizăm și expediem lor, sau suntem doar de o ipocrizie cruntă gândindu-ne că „oameni suntem și noi și ei, dar noi nu am mai folosi niciodată așa ceva, că...dacă se întâmplă unuia de-ai noștri ceva? Așa, macar să se întâmple unuia de-ai lor”.
Să faci însă speculă cu așa ceva, stabilește un nou nivel de josnicie, care nu credeam ca există. Să nu îi spui pacientului de unde provine sau să îl minți că e nou, e de aceeași josnicie. Dar să îl lași pe altul să moara că pe fierul ăla scrie „a nu se resteriliza”, oare nu e chiar mai rău?
Mulțumiri lui Benjamin Lehman pentru poza postată pe Unsplash
... Vezi mai multeVezi mai puține
Vasiliu Cristina frizerul nu ia spaga, acela se numeste ciubuc, bacşiş, cum vreti sa-i spuneti. Acolo este vorba despre prestarea unui serviciu, nu se pot compara lucrurile. In medicina este cu totul altceva iar subiectul acesta este unul delicat. Tatal meu a purtat 15 ani defibrilator, cel de al doilea nefiind nou insa, a fost instiintat in detaliu despre istoricul lui. Am o imensa aprecieze pentru medici, lucrez intr-un spital de top si de nişă din Paris, un centru de excelenta si chiar stiu ce sunt capabili sa faca medicii. Mai stiu si ca, pe masura ce sunt mari, sunt si modesti si generosi, dar asta e alta discutie. Insa, se supun si ei unor reguli, asa merge lumea asta si asa trebuie sa mearga.
Ne poate,spălată e ca nouă" se potriveste doar pentru prostituate! Pentru restul există profesionalism, verticalitate,respect si Dumnezeu.
Eu cred ca pacienții trebuiau informați de unde provin acele aparate și că este în regulă să fie folosite. Mult respect pentru tot ceea ce faceți!
Cred ca reciclare este normala si fireasca cate vreme lucrurile sunt bine sterilizate cu substante de buna calitate si urmand proceduri si timpi bine stabiliți. In cazul respectivelor dispozitive extrase de la persoane decedate.... Cata vreme functioneaza si cata vreme pacientul stie... Nu vad nicio problema sa fie reutilizate. Cat despre exagerarile din presa.... Cred sincer ca ar trebui sanctionate drastic deoarece lumea este influențată si din pacate unii sunt in asa hal de obtuzi ca iau informatia ca atare fara sa mai judece daca lucrurile chiar asa sunt.
Deci, să înțeleg și eu… În toată “afacerea” asta greșeala doctorului este faptul că a folosit dispozitive second hand, fără să spună pacienților, lucrul acesta chiar putându-se face cu o sterilizare corectă? Sau că a cerut bani pentru așa ceva? Până la urmă, aceste dispozitive se pot refolosi sau nu? Dacă moare cineva care are un asemenea aparat, i se face autopsie ca să fie recuperat? Viața unui pacient este pusă în pericol de folosirea unui dispozitiv “second” care poate da “rateuri” în funcționare, de o sterilizare făcută incorect sau deloc, ori de ambele? Poate par întrebări prostești, însă nu am habar despre chestiuni din astea medicale… Eu nu am nimic împotriva lucrurilor “second”, dar aș vrea să fiu sigură că nu am niciun risc dacă le folosesc. Și nici nu mi-ar plăcea să iau , prin minciună, de nou, ceva care a fost folosit… Dar, dacă e vorba de sănătate, aici nu prea e loc de second hand… Mai ales în calitatea actului medical. Din partea mea, toți medicii ăștia, pe care îi văd la știri, i-aș încuia într-o celulă și aș arunca cheia în mare. Să auzim din ce în ce mai puține cazuri din astea, până spre deloc, și atunci știu că sistemul nostru sanitar s-a vindecat!
Atât timp cât pot fi folosite organe pentru salvarea altor vieți, de ce nu și aceste dispozitive?🧐
Nu am nimic în comun cu medicina in afară de aceea de pacient, dar mă gândesc .... Dacă moare o persoană și are organele interne sănătoase e normal sa se apeleze la transplant cu tot procedeul care se aplică. Dacă are stimulator cardiac perfect funcțional Sion termen de ce sa nu îl recuperezi și pe el pt salva o viață? Fără a fi plătit că de nou de către alt pacient. Ne văităm că nu sunt bani in sistemul sanitar și într-adevăr nu sunt de ajuns... Cred că ar fi o procedură care sa fie preluată și aplicată cu anumite norme... Totul până la șpagă, până la licita cine da mai mult ăla mai cumpăra niște zile... Aici e problema. Sunt atât de mulți oameni bolnavi natural, fără a fi nevoie sa te " îmbolnăvească doctorul"... Unele sunt interpretate și pt a denigra medicul...O părere...
Ca de obicei,o exprimare clară, pe înțelesul nostru,al tuturor,punct de vedere corect si cu muuult BUN SIMȚ! Ceva mai mult adevăr există, dar nu cred tot ce scrie media,(am sacul plin),dar dacă măcar 5%din ceea ce se scrie e adevarat,atunci e de RĂU! Si fiindcă veni vorba,râd în barbă când mă gândesc cu cât tâlc v-o fi spus Nea Mircea maxima din titlu! Să ne trăiți ani multi cu sănătate și să rămâneți același OM pe care l-am descoperit aici!
Mai grav este faptul că mulți dintre acești pacienți au primit tratament care să înrăutățească boala și simptomele, astfel încât un astfel de aparat să fie necesar. Asta ne face să ne întrebam câte dintre tratamentele primite până acum au fost cele potrivite sau necesare cu adevărat?
Inteleg foarte bine ce spuneți ,"dilema" in sine se regăsește și în alte profesii. Important este ce decideți dvs., sa fiți onest, profesionist și cu credință în Domnul, unde nu reușiți dvs sigur intervine Cel de Sus (dacă vrea). În rest, rămâne ca și pina acum, de mii de ani, fiecare cu bățul pe care l-a tras când s-a născut. Multă sănătate și aveți încredere în dvs.!
Inteligentă deviere de la fondul problemei.
Nu tot ce vedem sau auzim la TV. este adevărat. Așa cum orice pădure are uscaciunile ei la fel și sistemul sanitar al României și nu numai, are foarte multe nereguli.Ar trebui sa luam în considerare și prezumția de nevinovăție.
Eu am convingerea că mereu trebuie sa existe comunicare sinceră de ambele părți ,in cazul de față medic -pacient .
Doamne ferește, unde am ajuns! Cum e posibil să iei un dispozitiv medical de la un decedat și să l montezi altui pacient, fără măcar să l informezi? În cazul în care viața lui atârna de acel dispozitiv medical și în ruptul capului nu se găsea, ar fi de acceptat refolosirea acestuia, dar cu bună știință de către pacient sau de aparținătorii acestuia! În cazul în care aceștia luau la cunoștință, și erau de acord, înțeleg această decizie, dar altfel nu! Bineînțeles gestul de a lua bani pentru dispozitiv mi se pare un abuz! Deja banii pe dispozitiv au fost odată luați de la decedat, de ce ar trebui sa fie vândut din nou, măcar atât bun simț de la acești medici! Multă sănătate domnule Dr. Ciobotaru Georgian, și cât mai multe realizări! Doamne ajuta!
Bună seara ,tinere doctor ! Mi-a fost dor de o postare in genul dumitale . Când a apărut știrea cu medicul de la Iași ,gândul mi-a fugit ,involuntar ,către dumneata .De ce ? Cu siguranță niciodată ,dar NICIODATĂ,nu te văd făcând ceva ce contravine vieții . Cât despre faptele cardiologului ,atât de discutat ,Dumnezeu să-l judece ,dacă este vinovat .Sigur ,nu ar trebui să poată dormi cu gândul la ceea ce ,probabil, a făcut . In situații de acest gen înțeleg și mai mult că avem nevoie de OAMENI ca dumneata .
Prietenul meu are montat stimulator de acum trei ani ,dacă ar fi fost refolosite și nesterilizat corespunzător apăreau probleme .Totuși am încredere în faptul că a fost ales cel conform având în vedere spitalul în care a avut loc intervenția .D-nul doctor știți despre ce vorbesc !
Probleme sînt multe: 1. De etică, obiectivul medicilor implicați era să facă bani, nu să salveze vieți amenințate de birocrația care întîrzie montarea de stimulatoare cardiace, 2. Nu știu în ce măsură, cit de corect s-a făcut sterilizarea aparatelor și materialelor auxiliare, cît de riguros și corect, în lipsa unor supravegheri/proceduri organizate.
Sper ca adevarul spus macar pe jumatate in acest caz ! Vreau sa cred ca un om care munceste atat de mult sa devina medic ,sa faca viata posibila pacientilor, in ruptul capului nu si-ar periclita munca si vocatia pt bani ! Aveti o atitudine rezervata ,dar o semnalati ceea ce mi se pare extraordinar ca aveti curajul sa iesiti din randul breslei si sa va exprimati ! Mi se pare ca nivelul la care se coboara in toate domeniile este mult prea jos ! Ce vrem ca entitati profesionale ,umane sa fim !? Cred ca acum se discuta de acest caz dar ar trebui sa extindem la nivel de societate ! Care mai este speranta in doctori , cati dintre ei mai sunt devotati umanitatii si cati fac doar bani si iar bani ! Si mai e ceva ! Acum 15 ani am fost in aceasta situatie la Parhon la Iasi cu tatal meu care era pe punctul de a pleca.... Au fost oameni doctori care i-au montat un stimulator ,dar daca atunci m-ar fi intrebat daca sa-i puna unul recuperat sigur nu as fi stat pe ganduri si as fi spus : da ! Era o sansa la viata pe care nu as fi refuzat-o, pt ca nu as fi avut acest drept ! Acum tata are 84ani si ne bucuram de viata ! Sa fiu radical nu pot dar rational da ! Sa fim iubitori de darul numit VIATA si partea materiala va veni fara sa degeneram !
Vai! Nici nu mai vreau să știu de așa-zisa presă! Cred că ceva adevăr există!Dar am încercat să-mi imaginez cum e să scoți acel aparat din corpul unui decedat ,iar apoi să-l pui in pieptul altui om ! .Eu nu cred că s-a mers chiar atât de jos! Dar dacă ,da? Eu în cine să mai cred? Justiția va scoate adevărul la lumină? Presa ,și ea , exagerează ,deci nu am încredere! Dacă ajungi la medic , mă cuprinde și acolo neîncrederea! In ce lume trăim! Zic ,probabil,că a venit Anticchristul pe Pământ! Doamne, încotro!
La prima vedere pare macabru și revoltător, mai ales dacă se va dovedi că erau puse diagnostice fictive sau unor pacienți chiar le erau induse probleme cardiace. Pe de altă parte, atâta timp cât se prelevează organe de la donatori decedați la pacienți care au nevoie, de ce nu ar fi posibilă și o astfel de reciclare? Ar fi o problemă, într-adevăr, dacă treaba asta se face în mod ilegal și speculativ, acuzații care însă trebuie probate. Într-adevăr, cazul nu e chiar simplu de judecat. Cel puțin nu și pentru oamenii care nu se reped să judece totul în alb și negru, că pentru acei puritani care tresar de plăcere când aud zgomot de cătușe, e simplu să împartă dreptatea în dreapta și stânga.
Buna ziua, Exista informatii exacte referitor la: - cate zeci de mii de ore sunt construite sa functioneze stimulatoarele cardiace? Ma gandesc ca poate difera de la producator, la producator (sau poate nu…). - cate mii de zile sunt gandite sa reziste, nemodificate, tijele si suruburile de titan introduse la coloana toracala? La fel - poate difera in functie de producator (sau poate nu…). Multumesc pentru raspuns!
Este de noaptea mintii ceea ce a putut un om foarte bine pregătit sa facă... Medicul, după Dumnezeu, este al doilea om, care ne poate ajuta, în situații limita... Păcat, încrederea în sistemul medical va fi într-un declin, total... După tot ceea ce sa intamplat cu oamenii în pandemie, alta poveste urata, tot legata de sistemul medical... Dacă, asa ceva se întâmpla, cu mulți ani în urma, într-o alta epoca, soarta medicului ar fi fost foarte bine tranșata...ma cutremur la gândul, ca la decesului tatălui, un medic, necunoscut, sa poată veni, și sub diferite forme, sa ii scoată simulatorul....
Nu vom afla niciodată unde este limita. Pentru că punctul meu de vedere văzut de tine din alt unghi este un alt punct de vedere. Și tot așa. Un tăvălug văzut din multe puncte de vedere. Din păcate. Acum mulți mulți ani atunci când acordai primul ajutor făceai respirație gură la gură. Pentru a ajuta. Acum nu mai faci dacă nu ai la îndemână ustensilele necesare. Că dacă doamne ferește iau vreo boală?Las omul moară. Trec strada și mă omoară pe mine o mașină. Morala?
Eu nu cunosc adevărul dar un pur de adevăr poate fi undeva Duv aveți un suflet mare și atunci nu putem să luam apărarea unor oameni care au făcut asemenea crime Duv santeti un medic care ați salvat viața multor pacienți și ați fost felicitat cu succes Și acum vă întreb de ce uni pacienți nu vorbesc frumos despre acest medic Succes pe mai departe
Exact la fel gândesc și eu.. Primul gând a fost.. Uite frate ce ne minunam când reușește un transplant deși organele sunt în mare parte de la oameni care decedând au devenit donatori, și opinia publica devine oripilata când un instrument salvează a doua sau a treia viata.. Sincer dacă as avea un astfel de aparat as încheia un act la notar sa fie donat exact ca restul ce as avea de dat